Pączki z różą
Nie ma Tłustego Czwartku bez pączków albo choć jednego zjedzonego pączka. Idealne pączki to takie na 2-3 gryzy i do tego koniecznie muszą być nadziane marmoladą z róży. A ta domowa róża ....





około 40 sztuk.
Składniki na ciasto:
- 500 g maki pszennej / tortowej
- 50 g świeżych drożdży
- 80 g cukru
- 6 żółtek
- 250 ml mleka
- 30 g masła
- 1 kieliszek spirytusu
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki letniej wody
W miseczce łączymy ze sobą cukier z wodą. Składniki ucieramy ze sobą tak długo aż powstanie gładki, jednolity lukier.
Dodatkowo:
- 1 l oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 300 g marmolady z róży
- 2 łyżki pokrojonej w kostkę suszonej papai
- 4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Do wysokiego kubka wlewamy 6 łyżek letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , jedną łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.
Żółtka ucieram z cukrem na złotą, puszystą masę. Do utartych żółtek stopniowo wlewamy mleko i ucieramy. Następnie dodajemy alkohol oraz mało. Ucieramy. Na stolnicy przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn i utartą masę z żółtkami. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Z wyrobionego ciasta odrywamy kawałek, podsypujemy je mąką i wałkujemy na grubość 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki lekko odbijamy koła. W środek każdego koła nakładamy około jednej łyżeczki marmolady i przykrywamy je drugim płatem ciasta. Za pomocą szklanki wycinamy okręgi z marmoladą w środku. Z tak powstałych bułeczek kształtujemy , za pomocą rąk kulki. Kulki podsypujemy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 2-3 godziny).
Gdy surowe pączki nam podrosną - do szerokiego i głębokiego rondla wlewamy olej i umieszczamy go na średnim palniku. Do gorącego oleju wrzucamy pączki i smażymy je na lekko brązowo z obu stron (zdjęcie poniżej). Usmażone pączki odsączamy z oleju na papierowym ręczniku.
Połowę przestudzonych pączków obficie posypujemy cukrem pudrem a drugą połowę polewamy lukrem i zdobimy suszona papają.
Smacznego
Data publikacji: 06/02/2013
comments powered by Disqus