Pączki z otrębami i powidłami
Jak karnawał to karnawał... ale pączki w nim zjadane mogą być również zdrowe. Moją propozycją są pączki z otrębami pszennymi, które wcale nie zmieniają smaku a wręcz go podkreślają. Do tego pyszne, domowe powidła śliwkowe i kilka owoców Goji na poprawę naszej wątroby.





Składniki na 20 sztuki.
Do smażenia będziemy potrzebować 1 - 1,5 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.
Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 2 kopiate łyżki otrębów pszennych
- 250 g mąki pszennej typ 450
- 100 ml letniego mleka
- 40 g roztopionego masła
- 35 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 2 surowe żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
Składniki na lukier z białek:
- 2 surowe białka z jajek
- 200 g cukru pudru
- na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.
Do ozdoby:
- 50 - 60 g ususzonych owoców Goji
Dodatkowo:
- 150- 200 g powideł śliwkowych
- 1 - 1,5 l oleju lub smalcu
Tłuszcz wlewamy do garnka, który wstawiamy na średni palnik.
Tłuszcz nagrzewamy dopiero gdy nasze pączki będą gotowe do smażenia.
Wykonanie:
Do rondla wlewamy mleko i doprowadzamy do jego podgrzania na małym ogniu.
Robimy rozczyn: do rondla wlewamy 100 ml letniego (ale nie gorącego) mleka, dodajemy drożdże, 2 łyżki cukru kryształu oraz 2 łyżki mąki i wszystko dokładnie rozcieramy do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Rozczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce by podwoił swą objętość.
Do miski wlewamy żółtka oraz i wsypujemy cukier puder i za pomocą miksera ucieramy na jednolitą, jasnozłotą masę.
Do dużej miski lub też garnka przesiewamy mąkę wraz z otrębami pszennymi, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną,alkohol i wyrabiamy ciasto, tak długo aż stanie się gładkie, lśniące, będzie odstawać od ręki lub drewnianej łyżki i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, wtedy wlewamy tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy. Wyrobione przez nas ciasto powinno być niezbyt gęste. Ciasto lekko z wierzchu oprószamy mąką, przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy objętość ciasta zwiększy się w stu procentach, partiami wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na płat o grubości 1,5 cm. Za pomocą szklanki, z płatu ciasta wycinamy okręgi. Na połowę wyciętych kół, na ich środku nakładamy 1 łyżeczkę nadzienia (gęstych powideł) a następnie przykrywamy drugim okręgiem. Boki okręgów sklejamy ze sobą i ponownie za pomocą szklanki wycinamy ciasto z marmoladą w środku - zdjęcia pomocnicze powyżej. Tak wycięte płaskie pączki układamy w dość sporych odstępach do ponownego wyrośnięcia.
Podgrzewamy tłuszcz. Sprawdzamy czy jest odpowiednio nagrzany, robimy w tym celu próbę - wrzucamy trochę surowego ciasta do tłuszczu, gdy odbije się szybko od dna i zacznie się smażyć to jest to dla nas znak, ze możemy zacząć smażyć pączki. Wyrośnięte, surowe pączki kładziemy na gorący tłuszcz górną stroną na dół. Pączki powinny swobodnie pływać w oleju/smalcu. Gdy zarumienia się od dołu, obracamy je widelcem do góry i dosmażamy. Usmażone pączki wykładamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Przestudzone pączki polewamy lukrem i zdobimy owocami Goji. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 26/01/2015
comments powered by Disqus