Pączki z kajmakiem
Puszyste, mięciutkie, domowe pączusie tym razem nadziałam masą kajmakową oblałam lukrem na bazie kajmaku i orzeszki do tego. Po prostu mniam.





Składniki na 30 sztuki.
Do smażenia będziemy potrzebować 1 - 1,5 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.
Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 600 g maki pszennej / tortowej typ 450
- 150 g cukru kryształu
- 150 g roztopionego masła
- 6 całych jaj (wielkość L)
- 50 g świeżych drożdży
- 500 ml mleka
- 1 kieliszek spirytusu
Nadzienie:
- 500 g masy kajmakowej
Masę kajmakową z puszki przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 3.
Składniki na lukier kajmakowy:
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
- 3-4 łyżki masy kajmakowej
Do miski kamionkowej przekładamy masę kajmakową i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Dodatkowo:
- 100 g orzeszków ziemnych
Orzeszki siekamy drobno.
Wykonanie:
Do rondla wlewamy mleko i doprowadzamy do jego podgrzania na małym ogniu.
Robimy rozczyn: do rondla wlewamy 100 ml letniego (ale nie gorącego) mleka, dodajemy drożdże, 2 łyżki cukru kryształu oraz 2 łyżki mąki i wszystko dokładnie rozcieramy do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Rozczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce by podwoił swą objętość.
Do miski wbijamy całe jajka oraz wsypujemy cukier i za pomocą miksera ucieramy na jednolitą, jasnozłotą masę.
Do dużej miski lub też garnka przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną,pozostałe mleko, alkohol i wyrabiamy ciasto, tak długo aż stanie się gładkie, lśniące, będzie odstawać od ręki lub drewnianej łyżki i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, wtedy wlewamy tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy. Wyrobione przez nas ciasto powinno być niezbyt gęste. Ciasto lekko z wierzchu oprószamy mąką, przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy objętość ciasta zwiększy się w stu procentach, partiami wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na płat o grubości 3 cm. Za pomocą szklanki, z płatu ciasta wycinamy okręgi, które zwijamy w kulkę, którą lekko spłaszczamy- zdjęcia pomocnicze powyżej. Tak surowe pączki układamy w dość sporych odstępach do ponownego wyrośnięcia.
Podgrzewamy tłuszcz. Sprawdzamy czy jest odpowiednio nagrzany, robimy w tym celu próbę - wrzucamy trochę surowego ciasta do tłuszczu, gdy odbije się szybko od dna i zacznie się smażyć to jest to dla nas znak, ze możemy zacząć smażyć pączki. Wyrośnięte, surowe pączki kładziemy na gorący tłuszcz górną stroną na dół. Pączki powinny swobodnie pływać w oleju/smalcu. Gdy zarumienia się od dołu, obracamy je widelcem do góry i dosmażamy. Usmażone pączki wykładamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Przestudzone pączki, od spodu, za pomocą worka cukierniczego nadziewamy masa kajmakową - zdjęcia pomocnicze powyżej. Następnie ich wierzch polewamy lukrem kajmakowym i dodatkowo posypujemy siekanymi orzeszkami ziemnymi.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 17/02/2017
comments powered by Disqus