Pączki - obwarzanki z różą
A dziś dla miłośników pączków mam w zanadrzu pączki zwinięte w obwarzanka z pyszną różaną konfiturą.





Składniki na 10 szt - ale bardzo dużych.
Do smażenia będziemy potrzebować 1 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.
Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g maki pszennej / tortowej
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru kryształu
- 25 g świeżych drożdży
- 50 g stopionego masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżka octu 6%
Do rondla wlewamy mleko i doprowadzamy do jego podgrzania na małym ogniu.
Robimy rozczyn: do szklanki wlewamy 1/3 jej wysokości letniego (ale nie gorącego) mleka, dodajemy drożdże, 3 łyżki cukru kryształu oraz 2 łyżki mąki i wszystko dokładnie rozcieramy do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Rozczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce by podwoił swą objętość.
Do miski wlewamy żółtka i za pomocą miksera ucieramy na jednolitą, jasnozłotą masę.
Do dużej miski lub też garnka przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, resztę mleka,ocet i wyrabiamy ciasto, tak długo aż stanie się gładkie, lśniące, będzie odstawać od ręki lub drewnianej łyżki i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, wtedy wlewamy tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy. Wyrobione przez nas ciasto powinno być niezbyt gęste. Ciasto lekko z wierzchu oprószamy mąką, przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz:
- 140 g powideł różanych
- 6 łyżek cukru pudru
Do smażenia:
- 1 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu
Do głębokiego garnka ( nie koniecznie bardzo szerokiego) przekładamy tłuszcz i naczynie z nim kładziemy na średnik palniku. Olej doprowadzamy do zagrzania ( robimy próbę- wrzucamy mały skrawek surowego ciasta do tłuszczu , jak jest dobrze nagrzany to ciasto wypłynie nam szybko na powierzchnie i ładnie zacznie się smażyć).
Wykonanie:
Gdy już mamy wyrośnięte ciasto dzielimy je na części. Każdą część wałkujemy na płat ciasta o grubości 5-10 mm. Następnie oba płaty ciasta dzielimy na prostokąty o wymiarach 15 cm x 4 cm. Na każdy pasek nakładamy po około 1 łyżeczce marmolady i sklejamy jego boki - zdjęcia pomocnicze powyżej. Powstałe, nadziane marmoladą wałeczki delikatnie wałkujemy dłońmi, naciągamy i splatamy po dwa ( w sznurek marynarski). Końce splecionych wałków zwijamy pod spód, formując w ten sposób precel / obwarzanek - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Surowe preclowe pączki przykrywamy sucha, czystą ścierką i odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy pączki nam już wyrosną, nagrzewamy tłuszcz. W gorącym tłuszczu smażymy obustronnie surowe precle pączkowe na brązowy kolor. Za pomocą łyżki cedzakowej wykładamy pączki i odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przed podaniem paczki oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Data publikacji: 17/02/2014
comments powered by Disqus