Pączki - obwarzanki z różą

A dziś dla miłośników pączków mam w zanadrzu pączki zwinięte w obwarzanka z pyszną różaną konfiturą.

Ocena:
1 5

Składniki na 10 szt - ale bardzo dużych.

Do smażenia będziemy potrzebować 1 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.

Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 500 g maki pszennej / tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g stopionego masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu 6%

Do rondla wlewamy mleko i doprowadzamy do jego podgrzania na małym ogniu.

Robimy rozczyn: do szklanki wlewamy 1/3 jej wysokości letniego (ale nie gorącego) mleka, dodajemy drożdże, 3 łyżki cukru kryształu oraz 2 łyżki mąki i wszystko dokładnie rozcieramy do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Rozczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce by podwoił swą objętość.

Do miski wlewamy żółtka i za pomocą miksera ucieramy na jednolitą, jasnozłotą masę.

Do dużej miski lub też garnka przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, resztę mleka,ocet i wyrabiamy ciasto, tak długo aż stanie się gładkie, lśniące, będzie odstawać od ręki lub drewnianej łyżki i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, wtedy wlewamy tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy. Wyrobione przez nas ciasto powinno być niezbyt gęste. Ciasto lekko z wierzchu oprószamy mąką, przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Farsz:
  • 140 g powideł różanych
  • 6 łyżek cukru pudru

Do smażenia:
  • 1 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu

Do głębokiego garnka ( nie koniecznie bardzo szerokiego) przekładamy tłuszcz i naczynie z nim kładziemy na średnik palniku. Olej doprowadzamy do zagrzania ( robimy próbę- wrzucamy mały skrawek surowego ciasta do tłuszczu , jak jest dobrze nagrzany to ciasto wypłynie nam szybko na powierzchnie i ładnie zacznie się smażyć).


Wykonanie:

Gdy już mamy wyrośnięte ciasto dzielimy je na części. Każdą część wałkujemy na płat ciasta o grubości 5-10 mm. Następnie oba płaty ciasta dzielimy na prostokąty o wymiarach 15 cm x 4 cm. Na każdy pasek nakładamy po około 1 łyżeczce marmolady i sklejamy jego boki - zdjęcia pomocnicze powyżej. Powstałe, nadziane marmoladą wałeczki delikatnie wałkujemy dłońmi, naciągamy i splatamy po dwa ( w sznurek marynarski). Końce splecionych wałków zwijamy pod spód, formując w ten sposób precel / obwarzanek - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe preclowe pączki przykrywamy sucha, czystą ścierką i odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy pączki nam już wyrosną, nagrzewamy tłuszcz. W gorącym tłuszczu smażymy obustronnie surowe precle pączkowe na brązowy kolor. Za pomocą łyżki cedzakowej wykładamy pączki i odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Przed podaniem paczki oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego


Data publikacji: 17/02/2014


comments powered by Disqus