Pączki hiszpańskie z serową masą
Pyszne, lekkie bo z ciasta parzonego pączki hiszpańskie z dodatkiem masy serowej, lukru i orzechów arachidowych to idealny dodatek na Tłusty Czwartek.





Składniki na 14 sztuk
Do smażenia będziemy potrzebować 1 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.
Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Na papierze do pieczenia rysujemy 12 - 14 okręgów o średnicy 7- 8 cm. Gdy mamy już narysowane okręgi papier odwracamy na drugą stronę i smarujemy go olejem ( 1 łyżka oleju). Następnie wycinamy ( z zachowaniem odstępów) kwadraty/ prostokąty w środku których znajdują się koła.
Składniki na ciasto parzone:
- 3 jajka wielkości L
- 250 ml wody ( 1 szklanka)
- 60 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej / tortowej
W rondelku umieszczamy wodę i tłuszcz. Na niewielkim ogniu doprowadzamy do ich zagotowania. Następnie dosypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy by składniki połączyły się w gładką, jednolitą masę (cały czas mamy włączony palnik). Przez 2 -3 minuty sparzamy ciasto. Następnie surową masę przykrywamy by nie powstała na powierzchni skorupa. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku i energicznie łączymy z ciastem ( najlepiej za pomocą miksera).
Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i na ówcześnie przygotowanym papierze wyciskamy okręgi - zdjęcie pomocnicze powyżej.
Składniki na masę serowo - śmietanową:
- 500 g białego sera z wiaderka
- 400 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
- 5-6 łyżek cukru pudru ( w zależności jaki kwaśny jest ser biały)
- laska wanilii
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki, stopniowo dodajemy cukier puder - miksujemy. Do ładnie połączonych składników dodajemy biały ser i ziarenka z jednej laski wanilii - wszystko jeszcze raz dokładnie ucieramy / miksujemy.
Powstałą masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie szerokiej gwiazdki. Worek z masą wkładamy do lodówki na czas smażenia pączków hiszpańskich.
Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Dodatkowo:
- 150 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych
Wykonanie:
Do rondla wlewamy olej. Naczynie kładziemy na średnim palniku ( przykręcamy go do minimum - tak by był najmniejszy płomień) i doprowadzamy do jego zagrzania. Do gorącego tłuszczu wkładamy surowe koła, odklejamy z nich papier i smażymy je obustronnie na złoty kolor. Usmażone pączki wykładamy łyżką cedzakową i odsączamy je z tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych. Pączki hiszpańskie pozostawiamy do całkowitego przestudzenia.
Następnie zimne pączki poziomo przecinamy na pół - mniej więcej na ich środku.
Na jedną z połówek wyciskamy masę serowo - śmietankową i przykrywamy drugą połową ciastka.
Nadziane masą pączki polewamy z wierzchu lukrem i posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Podajemy.
Smacznego
Moja rada pączki ładnie wyrosną gdy temperatura ich otoczenia jest taka sama jak przy przygotowywaniu ciasta parzonego ( podczas smażenia nie otwierajmy okna). Pączki nadziane masą spokojnie możemy przechowywać w lodówce - nie namiękną nam.
Data publikacji: 18/02/2014
comments powered by Disqus