Pączki - Donuty

Tłusty Czwartek to święto pączka i to nie tylko tego tradycyjnego. Proponuję zrobić pączki z dziurką, które w swoim składzie maja mieloną gałkę muszkatołową. Idealnie komponują się z gorzka czekoladą czy też kwaskowatym lukrem.

Ocena:
1 5

Składniki na 24 sztuki.


Składniki na ciasto:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 2 żółtka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 1 /2 kieliszka spirytusu

Do ozdoby:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 6 kopiatych łyżek cukru pudru
  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżki kolorowej posypki cukrowej

Gorzką czekoladę łamiemy na małe kawałki. Umieszczamy ją w rondelku i dodajemy do niej mleko. Na bardzo małym palniku doprowadzamy do połączenia się składników. Odstawiamy.

W misce łączymy ze sobą na jednolitą masę cukier puder z cytryną. W taki sposób powstaje nam cytrynowy lukier.


Dodatkowo:
  • około 1 l oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Wykonanie:

Do małego rondelka wlewamy mleko do, którego dodajemy masło. Składniki podgrzewamy do momentu ich połączenia się.

W misce rozdrabniamy drożdże do których dodajemy cukier, gałkę muszkatołową, otartą skórkę z cytryny, alkohol i płynne składniki z rondelka. Wszystko łączymy ze sobą aż roztopią się drożdże. Do płynnych składników dodajemy żółtka a następnie mąkę. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż odklei się od łyżki drewnianej (około 20 minut).

Następnie na podsypanej mąką stolnicy, należy rozwałkować ciasto na placek o grubości 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy okręgi, a za pomocą kieliszka dziurki w nich.

Do garnka nalewamy około 1 l oleju. Podgrzewamy go na średnim palniku. Do gorącego oleju wrzucamy ciastka z dziurką. Usmażone odsączamy je na chusteczkach papierowych. Połowę przestudzonych pączków polewamy lukrem cytrynowym a połowę płynną czekoladą. Zdobimy je kolorową posypką lukrową.

Smacznego


Data publikacji: 26/01/2013


comments powered by Disqus