Pączki cynamonowe
Mini pączki cynamonowe, małe, pulchne i po dwóch dniach wciąż świeże. Szczerze polecam na tłusty czwartek i na co dzień, bo nie wymagają zbyt wiele pracy, ani wyrastania ciasta. Do tego ta pyszna słodka posypka z cynamonem – poezja :) Życzę smacznego!





Składniki na 35 sztuki.
Do smażenia będziemy potrzebować 1 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.
Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Składniki:
- 350 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 300 g mąki pszennej / tortowej
- 3 całe jajka ( wielkość M)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ziarenka wanilii z jednej laski
- 1 łyżka spirytusu (niekoniecznie)
Dodatkowo:
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
Cukier mieszamy ze zmielonym cynamonem.
Dodatkowo:
- 500 g tłuszczu do smażenia - olej lub smalec lub pół na pół (smalec i olej)
Tłuszcz wlewamy do nie za głębokiego ale szerokiego rondla i wstawiamy na średni palnik. Tłuszcz doprowadzamy do mocnego zagrzania (tłuszcz nagrzewamy dopiero gdy mamy gotowy surowy chrust).
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Do miski przekładamy serek homogenizowany, wbijamy jajka, wlewamy łyżeczkę spirytusu – wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i dokładnie łączymy wszystko.
Tłuszcz do smażenia przelewamy / przekładamy do garnka wysokiego ale nie koniecznie szerokiego. Naczynie kładziemy na średnim palniku a następnie tłuszcz doprowadzamy do mocnego zagrzania (tłuszcz nagrzewamy dopiero gdy mamy gotową masę na pączki).
Małą łyżeczkę ( ja użyłam miarki odpowiadającej 1 łyżeczce ) należy natłuścić olejem jak i własne dłonie. Za pomocą miarki (łyżeczki) nabieramy masę i dłońmi formujemy kulki, które bezpośrednio wrzucamy do nagrzanego oleju / smalcu. Pączki same będą się nam obracać w tłuszczu ( i rosnąć). Każdego małego pączka smażymy na ciemnobrązowy kolor , około 3-4 minut. Usmażone pączusie wykładamy łyżką cedzakową i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.
Każdego, usmażonego pączka zaraz przed podaniem obtaczamy w cukrze wraz z cynamonem. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 21/02/2017
comments powered by Disqus