Orzechowe markizy

Kruche ciasto z orzechami , masa z orzechami i ozdoby z orzecha włoskiego - po prostu orzechowo.

Ocena:
1 5

Składniki na 32 sztuk ciasteczek.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem bardzo mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 125 g mąki pszennej / tortowej
  • 85 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki mielonych orzechów włoskich

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej mielone orzechy oraz cukier puder. Łączymy składniki. Następnie dodajemy masło i jajko. Z podanych składników wyrabiamy jednolite , gładkie ciasto. Ciasto formujemy na kształt kuli i owijamy je szczelnie folią spożywczą. Ciasto umieszczamy na 3 godziny w lodówce. Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i na pod sypanej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 3-4 mm. Za pomocą kieliszka do wódki wycinamy małe, okrągłe ciasteczka. Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia.

Surowe ciasteczka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut . Ciasteczka pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę orzechową:
  • 30 g miękkiego masła
  • 30 g cukru pudru
  • 70 g konfitury z moreli ( ja użyłam domowej z gruszkowo-jabłkowo-brzoskwiniowej)
  • 1 kieliszek rumu
  • 40 g mielonych migdałów
  • 50 g mielonych orzechów włoskich

Do miski lub makutry wkładamy miękkie masło i dodajemy do niego cukier puder. Składniki ucieramy tak długo aż będziemy mieć jednolitą, puszystą masę. Do utartego tłuszczu dodajemy konfiturę i alkohol. Ucieramy składniki. Następnie dodajemy oba rodzaje orzechów. Wszystko dokładnie ucieramy aż powstanie nam jednolita masa.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego.


Składniki na lukier:
  • 1 białko
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta kwasku cytrynowego

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.


Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki połówek orzechów włoskich

Wykonanie:

Połowę, upieczonych i ostudzonych ciasteczek lukrujemy z góry i na środku każdego ciasteczka przyklejamy połówkę orzecha włoskiego (zdjęcie poniżej).

Na drugą połowę ciasteczek , za pomocą worka cukierniczego wyciskamy masę orzechową. Masę przykrywamy ciasteczkiem z orzechem laskowym.

Gotowe (sklejone ciasteczka masą) wkładamy na 1-2 do lodówki by masa się "przegryzła" i dobrze skleiła ciastka. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 02/10/2013


comments powered by Disqus