Orzechowe ciasteczka z oczkiem
Można by powiedzieć, że są to rubinowe ciasteczka. Dzięki czerwonemu oczku, migdałom i skórkom z pomarańczy oraz cytryny, wyglądają ciekawie i równie dobrze smakują.





Składniki na blaszkę ciastek.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 125 g miękkiej margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru pudru
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1/3 szklanki posiekanych na drobno migdałów
- dżem truskawkowy
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
W misce miksujemy miękką margarynę z cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i ubijamy do połączenia się składników. Do powstałej masy wsypujemy skórki oraz posiekane migdały i wszystko mieszamy łyżką drewnianą. Po połączeniu się składników formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce do pieczenia. Za pomocą łyżki drewnianej w każdym ciasteczku na środku robimy dziurkę.
W małym rondelku rozpuszczamy 2 łyżki dżemu truskawkowego. Najlepiej robić to na bardzo małym ogniu i cały czas mieszać.
Rozpuszczony dżem wlewamy w otwory ciasteczek.
Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu odkładamy je do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Jeśli dżem za bardzo się nam wtopi w ciasteczka ponownie można nałożyć do otworów dżem ale już w stanie stałym a nie ciekłym.
Smacznego
Data publikacji: 05/11/2012
comments powered by Disqus