Orzechowe ciasteczka z kuleczką

Proste ale jak że pyszne orzechowe, kruche ciasto przełożone grysikowo-orzechową masą, polane biała czekoladą i ta orzechowa kuleczka w miodzie.....

Ocena:
1 5

Składniki na 32 sztuk ciasteczek.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem bardzo mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 125 g mąki pszennej / tortowej
  • 85 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • 5 łyżek mielonych orzechów laskowych

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej mielone orzechy oraz cukier puder. Łączymy składniki. Następnie dodajemy masło i jajko. Z podanych składników wyrabiamy jednolite , gładkie ciasto. Ciasto formujemy na kształt kuli i owijamy je szczelnie folią spożywczą. Ciasto umieszczamy na 3 godziny w lodówce. Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i na pod sypanej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 3-4 mm. Za pomocą kieliszka do wódki wycinamy małe, okrągłe ciasteczka. Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia.

Surowe ciasteczka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut . Ciasteczka pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę grysikowo-orzechową:
  • 6 łyżek kaszy manny (grysiku)
  • 100 g startych migdałów
  • 6 łyżki cukru kryształu
  • 370 ml mleka
  • 220 g miękkiego masła
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Mleko wlewamy do rondla i wsypujemy do niego cukier kryształ, starte migdały oraz dodajemy ziarenka wanilii. Rondel ze składnikami kładziemy na palniku i doprowadzamy do zagotowania mleka. Do gotującego się płynu wsypujemy kasze mannę i energicznie mieszamy by nie powstały nam grudki. Grysik gotujemy 5-6 minut. Ugotowana kasze ściągamy z palnika, przykrywamy folia spożywczą (lub talerzykiem) i pozostawiamy do przestygnięcia.

Masło przekładamy do makutry i ucieramy go na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy zimny grysik i rozcieramy dokładnie składniki do momentu ich całkowitego połączenia się.


Składniki na kulki orzechowo-miodowe:
  • 150 g całych migdałów
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g moreli suszonych
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 80 g miodu
  • 80 g masła
  • sok i skórka otarta z małej pomarańczy

Migdały wraz z orzechami laskowymi podprażamy w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut. Następnie studzimy je, ścieramy z nich skórki i drobno siekamy.

Morele również bardzo drobno siekamy, rozdrabniamy.

Do rondla przekładamy miód, cukier, masło, sok z pomarańczy i gotujemy przez około 15 minut na małym palniku. Do powstałego syropu przekładamy posiekane orzechy oraz morele, skórkę z pomarańczy i dokładnie łączymy ze sobą.

Z powstałej masy formujemy kulki wielkości niewielkiego orzecha włoskiego.


Dodatkowo:
  • 200 g białej polewy czekoladowej

Białą polewę czekoladową rozpuszczamy według wskazań na opakowaniu.


Wykonanie:

Połowę, upieczonych i ostudzonych ciasteczek polewamy białą czekoladą z góry i na środku każdego ciasteczka przyklejamy kulkę orzechowo-miodową (zdjęcie poniżej).

Na drugą połowę ciasteczek , za pomocą worka cukierniczego wyciskamy masę orzechowo-grysikową. Masę przykrywamy ciasteczkiem z kulką miodowo-orzechową.

Gotowe (sklejone ciasteczka masą) wkładamy na 1-2 do lodówki by masa się "przegryzła" i dobrze skleiła ciastka.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 13/11/2018


comments powered by Disqus