Orkiszowe krakersy

A teraz coś prostego, zdrowego, idealnego do wszelakiego rodzaju dipów i alkoholi, jak również dla dzieciaków by dodać im energii podczas zabaw na placu zabaw.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g zmielonych płatków owsianych (mąki owsianej)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 20 g masła
  • 80 ml letniej wody

Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka zielonej czubrycy
  • sól różowa
  • kminek
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 4 łyżki letniej wody

W niewielkiej miseczce łączymy wodę wraz z miodem.


Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę orkiszową, kukurydzianą, owsianą i dodajemy do niej sól, masło i letnia wodę. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto (jeśli nasze ciasto będzie za suche to należy dodać wody - jest to zależne od wilgotności mąk).

Wyrobione ciasto należy rozwałkować na płat ciasta o grubości 2 mm i za pomocą foremki o wymiarach 10x10 cm wycinamy krakersy, które delikatnie, najlepiej za pomocą szerokiego noża przekładamy na blachę do pieczenia.

surowe krakersy smarujemy mieszanką wody i miodu oraz posypujemy ziołami.

Krakersy orkiszowe pieczemy w 160-170 stopniach Celsjusza przez 6-7 minut , na lekko brązowy kolor (piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg).

Po upieczeniu wykładamy przekąskę z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 04/08/2014


comments powered by Disqus