Oponki z sera białego

Szybkie i łatwe w wykonaniu a do tego pyszne - to nic innego jak serowe oponki, oprószone w cukrze pudrze. Idealnie nadadzą się na Tłusty Czwartek.

Ocena:
1 5

Składniki na 30 sztuk.


Składniki na ciasto:
  • 250 g białego półtłustego sera
  • 300 g mąki pszennej / tortowej
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 kieliszka spirytusu

Dodatkowo:
  • 1 l oleju słonecznikowego lub rzepakowego (chociaż 0.5 l również wystarczy)
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Na stolnicy przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną.

Ser należy dwukrotnie przemielić.

Przemielony ser ucieramy z jajkami na gładką masę do , której pod koniec ucierania dodajemy alkohol. Powstała masę serową dodajemy do przesianych suchych składników.

Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część oprószamy mąka i wałkujemy na grubość 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy koła, w których, na środku wycinamy małe dziurki (za pomocą kieliszka).

Olej wlewamy do wysokiego garnka i umieszczamy go na średnim palniku. Do gorącego oleju wrzucamy oponki i smażymy je z obu stron na złoty kolor (Idealny olej do smarzeni ato taki w którym ciasto od razu wypływa na wierzch po jego wrzuceniu). Usmażone oponki wyciągamy z oleju i odsączamy na papierowym ręczniku.

Przed podaniem, całe oponki oprószamy w cukrze pudrze.

Smacznego


Data publikacji: 30/01/2013


comments powered by Disqus