Oponki z sera białego
Szybkie i łatwe w wykonaniu a do tego pyszne - to nic innego jak serowe oponki, oprószone w cukrze pudrze. Idealnie nadadzą się na Tłusty Czwartek.





Składniki na 30 sztuk.
Składniki na ciasto:
- 250 g białego półtłustego sera
- 300 g mąki pszennej / tortowej
- 4 jajka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 kieliszka spirytusu
Dodatkowo:
- 1 l oleju słonecznikowego lub rzepakowego (chociaż 0.5 l również wystarczy)
- 4-5 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
Na stolnicy przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną.
Ser należy dwukrotnie przemielić.
Przemielony ser ucieramy z jajkami na gładką masę do , której pod koniec ucierania dodajemy alkohol. Powstała masę serową dodajemy do przesianych suchych składników.
Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część oprószamy mąka i wałkujemy na grubość 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy koła, w których, na środku wycinamy małe dziurki (za pomocą kieliszka).
Olej wlewamy do wysokiego garnka i umieszczamy go na średnim palniku. Do gorącego oleju wrzucamy oponki i smażymy je z obu stron na złoty kolor (Idealny olej do smarzeni ato taki w którym ciasto od razu wypływa na wierzch po jego wrzuceniu). Usmażone oponki wyciągamy z oleju i odsączamy na papierowym ręczniku.
Przed podaniem, całe oponki oprószamy w cukrze pudrze.
Smacznego
Data publikacji: 30/01/2013
comments powered by Disqus