Obwarzanki z ziołami i musztardą
Małe, ziołowe z dodatkiem musztardy, idealne dla dorosłego jak i dziecka. Polecam.





Składniki na 2 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki pszennej/ tortowej
- 1 surowe jajko ( wielkość L lub 2 jajka wielkość S)
- 200 g margaryny
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki czarnego, zmielonego pieprzu
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw - tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, lubczyk
- 3 łyżki ostrej musztardy ( np. rosyjskiej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1 surowe jajko
Jajko wbijamy do niewielkiej miseczki i lekko podbijamy.
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do nich sól, zioła, pieprz, jajko, tłuszcz oraz musztardę. za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż zaczną się nam łączyć w średniej wielkości granulki. Wtedy odkładamy nóż i dłońmi zarabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folią i wkładamy na 3 godziny do lodówki.
Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy formujemy dłońmi wałki o grubości 3-4 mm i długości 10 cm. Splatamy ze sobą ( w formie sznurka marynarskiego) po dwa wałeczki a następnie ich końce łączymy ze sobą tak by utworzyły nam małe precelki - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Surowej precelki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut , na jasno złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu precelki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 07/03/2014
comments powered by Disqus