Obwarzanki z ziołami i musztardą

Małe, ziołowe z dodatkiem musztardy, idealne dla dorosłego jak i dziecka. Polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej/ tortowej
  • 1 surowe jajko ( wielkość L lub 2 jajka wielkość S)
  • 200 g margaryny
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki czarnego, zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw - tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, lubczyk
  • 3 łyżki ostrej musztardy ( np. rosyjskiej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko

Jajko wbijamy do niewielkiej miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do nich sól, zioła, pieprz, jajko, tłuszcz oraz musztardę. za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż zaczną się nam łączyć w średniej wielkości granulki. Wtedy odkładamy nóż i dłońmi zarabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folią i wkładamy na 3 godziny do lodówki.

Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy formujemy dłońmi wałki o grubości 3-4 mm i długości 10 cm. Splatamy ze sobą ( w formie sznurka marynarskiego) po dwa wałeczki a następnie ich końce łączymy ze sobą tak by utworzyły nam małe precelki - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowej precelki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut , na jasno złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu precelki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/03/2014


comments powered by Disqus