Obwarzanki orientalne z sezamem

Idealna przekąska która sprawdzi się nie tylko na posiadówkach czy domówkach ale jako podwieczorek czy śniadanie. Owe obwarzanki przygotujemy w bardzo prosty i tani sposób.

Ocena:
1 5

Składniki na 8 sztuk.

Blachy do pieczenia wykładamy papierem od pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarni.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej/tortowej ( typ 550)
  • 3 łyżki letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru kryształu
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
  • 5-6 łyżek mleka
  • 2 łyżki jasnego sezamu
  • 2 łyżki ciemnego sezamu

Do miseczki wsypujemy oba rodzaje sezamu i mieszamy je.


Wykonanie:

Robimy zaczyn:

Do kubeczka kubka wlewamy letnie mleko , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier kryształ i 1 łyżeczkę mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.

Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę zarabiamy a następnie wykładamy z miski, wałkujemy na grubość 2 cm i wycinamy okręgi z dziurka w środku ( użyłam pucharka do lodów oraz kieliszka do wódki.

Obwarzanki układamy na blaszce, zachowując przy tym spory odstęp, ponownie przykrywamy suchą, czystą ścierka i pozostawiamy w ciepłym miejscu by podwoiły swą objętość.

Wyrośnięte obwarzanki smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem i pieczemy w 180-200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Po upieczeniu wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 25/04/2014


comments powered by Disqus