Obwarzanki I

A dziś zrobiłam obwarzanki, które najpierw ugotowałam a potem upiekłam.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy .

Blachy wykładamy papierem do pieczenia i podsypujemy mąką pszenną / tortową.

Przed pieczeniem średnio nagrzewam piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 4 jajka ( wielkość L)
  • 30 g cukru pudru

Dodatkowo:
  • 1 białko
  • 4 łyżki suchego maku
  • 4 łyżki siemienia lnianego

W niewielkiej misce łączymy mak z siemieniem.

Do niewielkiej miski wlewamy białko i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Do szerokiego , niewysokiego garnka wlewamy wodę i lekko ją solimy ( soli tyle ile dajemy do gotowania makaronu). Wodę doprowadzamy do zagotowania.

Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej całe jajka oraz cukier puder. Z tak przygotowanych składników zagniatamy ciasto - jak na kluski ale bez wody. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm a następnie za pomocą kieliszka do koniaku wycinamy okręgi w których tym razem za pomocą końcówki do worka cukierniczego - wycinamy środki.

Tak przygotowane obwarzanki wrzucamy partiami do gotującej się wod. Po wypłynięciu ich na powierzchnię wody, wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy w na blaszce oprószonej mąką. Ugotowane obwarzanki smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy mieszanką siemienia i maku.

Obwarzanki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na jasno brązowy kolor. Po upieczeniu wykładamy je z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 12/09/2013


comments powered by Disqus