Obwarzanki drożdżowe z makiem

Pyszne a z czasem chrupiące obwarzanki powstałe na bazie świeżych drożdży

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy do pieczenia.

Blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 4 łyżki letniego mleka
  • 50 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 białko
  • 4 łyżki suchego maku

Wykonanie:

Białko przekładamy do miski i lekko podbijamy.

Do kubka wlewamy mleko i dodajemy do niego pokruszone drożdże oraz płaską łyżeczkę brązowego cukru. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Zaczyn przykrywamy czystą ściereczka i odkładamy w ciepłe miejsce w celu jego wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej żółtka, tłuszcz, śmietanę i wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo aż samo zacznie odchodzić nam od łyżki drewnianej czy też ręki. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na prostokąt o grubości 5 mm ( 13,5 cm x 15 cm). Płat ciasta kroimy na 9 pasków o szerokości 1,5 cm. Każdy pasek zwijamy w świder ( zdjęcie poniżej). Końce świdra moczymy w białku i sklejamy ze sobą. Powstałe skręcone krążki układamy na blaszce do pieczenia ( zachowujemy spore odstępy). Każdy obwarzanek smarujemy białkiem i posypujemy suchym makiem. Obwarzanki odstawiamy do ciepłego miejsca by podrosły.

Podrośnięte przekąski pieczemy w 160-170 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu obwarzanki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/05/2013


comments powered by Disqus