Nugat

Pyszny domowy nugat nie jest taki trudny do zrobienia a smakuje niesamowicie. A o to poniżej przepis dzięki któremu go przygotujemy.

Ocena:
1 5
Składniki:
  • 500 g cukru kryształu
  • 200 g płynnego miodu
  • 6 sztuk surowych białek z jajek
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 szklanka wody

Wykonanie:

Do rondelka wsypujemy cukier. Cukier zalewamy wodą i octem. Rondel umieszczamy na małym palniku i na małym ogniu gotujemy gęsty syrop. Do syropu dodajemy miód i jeszcze chwilę gotujemy.

Z białek ubijamy sztywną pianę. Do ubitych białek cieniutkim strumykiem wlewamy syrop. Wszystko ubijamy tak długo aż piana zacznie się rwać od trzepaczki.

Do gotowego nugatu można dodać orzechy, rodzynki, grubo posiekaną czekoladę.

Nugat wylewamy do formy lub do babeczek, ciast, ciasteczek i pozostawiamy w lodówce na 12 godzin by dobrze zastygł.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/babeczki-z-nugatem-czekolada-i-orzechem


Data publikacji: 22/05/2013


comments powered by Disqus