Norweski chleb żytni

Coś pysznego- niesamowicie aromatyczny, mięsisty, zdrowy bo żytni, idealna chrupiąca skórka i ten kminek.... tylko masła brakuje i szklanki ciepłego mleka ;-)

Ocena:
1 5

Składniki na 1 bochenek chleba.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 250 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 200 g mąki pszennej chlebowej typ 550
  • 175 g letniego mleka
  • 175 g letniej wody
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli himalajskiej lub morskiej
  • 2-3 łyżki nasion kminku (w zależności jak bardzo lubimy kmin)

Wykonanie:

Do miski wlewamy letnie mleko, wodę i dodajemy cukier oraz drożdże. Składniki rozpuszczamy ze sobą a następnie przykrywamy sucha, czystą ścierką i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie drożdże powinny się spienić.

Do kolejnej miski przesiewamy mąkę żytnią wraz z pszenną, solą i kminem. W mieszance robimy wgłębienie i wlewamy do środka spieniony płyn. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy dokładnie gęste ciasto. Dodatek mąki żytniej spowoduje bardzo dużą kleistość ciasta jednak nie dodajemy więcej mąki. Ciasto trzeba dość długo wyrabiać by było jednolite, gładkie i lepkie. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto zarabiamy jeszcze raz.Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę oprószona mąką i formujemy bochenek. Uformowany bochenek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut lub do czasu, gdy chleb wyraźnie urośnie. Wyrośnięty, surowy chleb nacinamy od wierzchu w kilku miejscach i pieczemy go w 180-190 stopniach Celsjusza przez 35-40 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia "góra-dół"). Chleb jest upieczony gdy postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

Podajemy przestudzony.

Smacznego


Data publikacji: 03/10/2015


comments powered by Disqus