Niemieckie ciasteczka maślane

Przykuwają uwagę nie tylko wyglądem ale też smakiem. Idealnie maślane z kawałkami gorzkiej czekolady. Polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na 35 sztuk (dwie blaszki do pieczenia).

Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki:
  • 170 g miękkiego masła
  • 300 g mąki pszennej / tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 50 g bardzo drobno posiekanej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą. Masło oraz cukier przekładamy do miski i za pomocą miksera ubijamy na puch. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mleko, wbijamy jajko, aromat i ubijamy. Następnie dodajemy suche produkty i wszystko miksujemy na jednolitą masę. Dosypujemy kawałeczki czekolady i łączymy ze sobą składniki. Ciasto powinno być zwarte.

Rozgrzewamy piekarnik.

Surowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki. Kółka wyciskamy bezpośrednio na wcześniej przygotowaną blaszkę do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy na wstępnie przez 2 minuty w 200 stopniach Celsjusza a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza i pieczemy je jeszcze przez około 8 minut. Funkcja piekarnika - termoobieg.

Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/12/2012


comments powered by Disqus