Myszki

A ona boi się myszy.... ale te zjadła z chęcią :-) Propozycja dla każdego i dużego i małego, dla łakomczuchów lubiących kruche ciasto, kajmak, czekoladę i kwaśne żelki, dla ludzi z humorem i dla poprawienia humoru...

Ocena:
1 5

Składniki na 35 sztuk.


Składniki na ciasto:
  • 500 g suchych biszkoptów, herbatników, kruchego ciasta itp.
  • 300 g masy kajmakowej z puszki
  • 300 g gorzkiej czekolady

Składniki na polewę czekoladową z masła:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Do dekoracji:
  • paseczki czerwonej lukrecji lub długich czerwonych żelków
  • płatki migdałowe (około 30 g)
  • małe kulki ryżowe w gorzkiej i mlecznej czekoladzie
  • biały i czerwony pisak cukrowy/lukrowy

Wykonanie:

Gorzką czekoladę czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki, które przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie wlała się nam do czekolady) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Nie zapominamy o jej mieszaniu.

Kruche ciastka mielimy za pomocą blendera na pył (lub też przekładamy je do woreczka śniadaniowego i za pomocą wałka miażdżymy).

Rozdrobnione ciastka wsypujemy do miski do której dodajemy kajmak i rozpuszczoną gorzka czekoladę. Za pomocą drewnianej łyżki dokładnie łączymy ze sobą składniki.

Z powstałej masy formujemy na kształt łezki - myszki - zdjęcie pomocnicze powyżej.

Następnie łezki/ myszki wkładamy na 1-2 godzin do lodówki by stwardniały.

Po upływie podanego czasu każdą myszkę (łezkę) zanurzamy w polewie czekoladowej i odkładamy je na kratce by ociekły z jej nadmiaru i by ładnie zastygła.

Gdy na korpusach naszych myszek zastygła już czekolada, zaczynamy je dekorować - z płatków migdałowych robimy uszy, z lukrecji lub żelków ogonki, za pomocą białego pisaka lukrowego przyklejamy noski oraz ślepia a na sam koniec czerwonym pisakiem lukrowym rysujemy pyszczki.

Myszki przechowujemy w lodówce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 15/09/2014


comments powered by Disqus