Muszelki z kremem wiśniowym
Małe muszelki z kruchego ciasta z masą wiśniową udekorowane lukrem i kolorową posypką lukrową. Zapraszam.





Składniki na 50 muszelek.
Foremki w kształcie muszelek należy wysmarować roztopioną margaryną i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową. (10 g margaryny rozpuszczamy i za pomocą pędzla kuchennego smarujemy foremki).
Składniki na ciasto:
- 220 g margaryny w temperaturze pokojowej
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- 300 g mąki pszennej / tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
W niewielkiej misce miksujemy ze sobą żółtka z cukrem pudrem i aromatem waniliowym tak długo aż uzyskamy złotą masę. Na stolnice przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Do suchych produktów dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Wlewamy zmiksowane żółtka z cukrem. Z podanych składników wyrabiamy gładkie , jednolite ciasto. Owijamy je folią spożywczą i na godzinę odkładamy do lodówki.
Po upłynięciu podanego czasu ciasto dzielimy na 5 części. Każdą część wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.
Muszelki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.
Po upieczeniu odkładamy je do ostygnięcia.
Składniki na masę:
- 1 opakowanie budyniu wiśniowego bez cukru
- 4 łyżki cukru pudru
- 300 ml mleka
- 125 g miękkiego masła
- 1,5 kieliszku nalewki wiśniowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
W małym rondelku podgrzewamy kieliszek nalewki . W 1/2 kieliszka alkoholu rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Zagęszczony płyn wlewamy do rondla. Łączymy ze sobą składniki ,które podgrzewamy na małym ogniu przez 3-4 minuty. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
Do szerokiego kubka nalewamy 100 ml mleka i dosypujemy do niego budyń. Łączymy ze sobą składniki. W rondlu doprowadzamy do zagotowania 200 ml mleka. Do gotującego się mleka wlewamy wiśniową masę. Powstały budyń gotujemy około 5 minut na małym ogniu, cały czas mieszamy, żeby się nie przypalił do dna rondla. Po zagotowaniu przykrywamy go folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.
W makutrze ucieramy na puch masło z cukrem pudrem. Do utartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń. Składniki ucieramy tak długo aż nie będzie w masie grudek. Do makutry wlewamy zagęszczoną nalewkę i delikatnie ucieramy z masą tak by nie do końca połączyły się składniki
Masę wiśniową przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
Do ozdoby:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 małe łyżeczki wody
- 1/3 szklanki kolorowej posypki cukrowej
W miseczce mieszamy cukier puder z wodą tak by powstał lukier.
Wykonanie:
Zimne muszelki oblewamy z wierzchu lukrem i obsypujemy posypką cukrową. Odstawiamy je na kratkę na godzinę by lukier dobrze zastygł na ciastkach.
Po upływie czasu do połowy ciastek - połówek muszelek wyciskamy masę (zdjęcie poniżej) i przykrywamy drugą połówką muszli. Tak przygotowane ciasteczka odstawiamy od godziny do dwóch do lodówki by masa w muszelkach dobrze stężała i skleiła ze sobą ciastka.
Smacznego
Data publikacji: 16/01/2013
comments powered by Disqus