Mus na kwaśnej śmietanie

Dziś proponuje mus na kwaśnej śmietanie.

Ocena:
1 5
Składniki na mus śmietanowo - wiśniowy:
  • 1 szklanka z miksowanych wiśni ( 2 szklanki całych, wydrylowanych)
  • 1 szklanka całych połówek wiśni
  • 400 g kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilianowego
  • 2 opakowania sypkiej galaretki wiśniowej
  • 1/2 szklanki gorącej wody

Wykonanie:

W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy obie galaretki. Rozpuszczone galaretki pozostawiamy do przestygnięcia.

Do miski wlewamy kwaśną śmietanę i dodajemy do niej cukry. Składniki ubijamy przez 10 minut - śmietanę ubijamy na sztywno. Do śmietany dodajemy zmiksowane owoce oraz przestygniętą galaretkę. Składniki dobrze łączymy ze sobą. Na sam koniec dodajemy połówki wiśni.

Miskę z musem wkładamy do lodówki by mus lekko stężał ( na 3 godziny). Podczas tężenia musu należy od czasu do czasu go przemieszać.

Mus idealnie komponuje się z ciastami biszkoptowymi jak i kruchymi.

Proponuje go również podać w pucharkach z bitą śmietaną i sezonowymi owocami.

Do musu możemy wykorzystać każdy rodzaj owoców - jabłka, gruszki, czereśnie, śliwki, poziomki , itp.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/rolada-wisniowa


Data publikacji: 18/08/2013


comments powered by Disqus