Mus na kwaśnej śmietanie
Dziś proponuje mus na kwaśnej śmietanie.





Składniki na mus śmietanowo - wiśniowy:
- 1 szklanka z miksowanych wiśni ( 2 szklanki całych, wydrylowanych)
- 1 szklanka całych połówek wiśni
- 400 g kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania cukru wanilianowego
- 2 opakowania sypkiej galaretki wiśniowej
- 1/2 szklanki gorącej wody
Wykonanie:
W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy obie galaretki. Rozpuszczone galaretki pozostawiamy do przestygnięcia.
Do miski wlewamy kwaśną śmietanę i dodajemy do niej cukry. Składniki ubijamy przez 10 minut - śmietanę ubijamy na sztywno. Do śmietany dodajemy zmiksowane owoce oraz przestygniętą galaretkę. Składniki dobrze łączymy ze sobą. Na sam koniec dodajemy połówki wiśni.
Miskę z musem wkładamy do lodówki by mus lekko stężał ( na 3 godziny). Podczas tężenia musu należy od czasu do czasu go przemieszać.
Mus idealnie komponuje się z ciastami biszkoptowymi jak i kruchymi.
Proponuje go również podać w pucharkach z bitą śmietaną i sezonowymi owocami.
Do musu możemy wykorzystać każdy rodzaj owoców - jabłka, gruszki, czereśnie, śliwki, poziomki , itp.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/rolada-wisniowa
Data publikacji: 18/08/2013
comments powered by Disqus