Mus na jogurcie z żelatyną

Mus powstaje na bazie jogurtu naturalnego połączonego z owocami i zagęszczony żelatyną spożywczą.

Ocena:
1 5
Składniki na mus:
  • 100 g malin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej
  • 1/3 szklani gorącej wody

Wykonanie:

Do miski wlewamy 100 g jogurtu naturalnego.

Za pomocą blendera miksujemy na papkę maliny.

Zmiażdżone maliny przekładamy do jogurtu, dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody, żelatynę. Składniki energicznie mieszamy by uzyskać jednolitą konsystencję;

Powstały mus wkładamy do lodówki na 20-25 minut. Lekko zsiadłym musem wypełniamy ciasta biszkoptowe, babeczki czy też ciasteczka.

Mus także idealnie nadaje się do bezpośredniego konsumowania - wypełniamy nim pucharki do lodów , zdobimy śmietaną i sezonowymi owocami.

Do przygotowania musu możemy użyć każdego rodzaju owoców - truskawek, borówek, jabłek, winogron, śliwek , itp.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/kruche-migdalowe-ciasteczka-z-kolorowym-musem


Data publikacji: 18/08/2013


comments powered by Disqus