Mus na jogurcie z żelatyną
Mus powstaje na bazie jogurtu naturalnego połączonego z owocami i zagęszczony żelatyną spożywczą.





Składniki na mus:
- 100 g malin
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka żelatyny spożywczej
- 1/3 szklani gorącej wody
Wykonanie:
Do miski wlewamy 100 g jogurtu naturalnego.
Za pomocą blendera miksujemy na papkę maliny.
Zmiażdżone maliny przekładamy do jogurtu, dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody, żelatynę. Składniki energicznie mieszamy by uzyskać jednolitą konsystencję;
Powstały mus wkładamy do lodówki na 20-25 minut. Lekko zsiadłym musem wypełniamy ciasta biszkoptowe, babeczki czy też ciasteczka.
Mus także idealnie nadaje się do bezpośredniego konsumowania - wypełniamy nim pucharki do lodów , zdobimy śmietaną i sezonowymi owocami.
Do przygotowania musu możemy użyć każdego rodzaju owoców - truskawek, borówek, jabłek, winogron, śliwek , itp.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/kruche-migdalowe-ciasteczka-z-kolorowym-musem
Data publikacji: 18/08/2013
comments powered by Disqus