Mus na jogurcie naturalnym
Podstawą tego musu jest jogurt a dodatkiem owoce.





Składniki na mus wiśniowy / czereśniowy:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 opakowania sypkiej galaretki wiśniowej
- 2 opakowania cukru wanilianowego
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni lub czereśni
Wykonanie:
Wiśnie/ czereśnie, za pomocą blendera miażdżymy na jednolitą masę.
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do przestudzenia
Do miski wlewamy jogurt naturalny i dodajemy do niego zmiażdżone owoce, cukier wanilianowy. Składniki miksujemy/ ubijamy na jednolitą masę ( około 5-10 minut). Następnie dodajemy lekko stężałą ale płynną galaretkę - miksujemy.
Mus wkładamy do lodówki na 30 minut by lekko stężał a następnie przekładamy je na ciasto.
Musem przekładamy ciasta biszkoptowe lub też wypełnienie do babeczek.
Takim musem możemy również napełnić pucharki do lodów i podać z bitą śmietaną oraz sezonowymi owocami.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/torcik-czeresniowy-lekkie-ciasto-z-musem-i-galaretka
Data publikacji: 18/08/2013
comments powered by Disqus