Mus na jogurcie naturalnym

Podstawą tego musu jest jogurt a dodatkiem owoce.

Ocena:
1 5
Składniki na mus wiśniowy / czereśniowy:
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 opakowania sypkiej galaretki wiśniowej
  • 2 opakowania cukru wanilianowego
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni lub czereśni

Wykonanie:

Wiśnie/ czereśnie, za pomocą blendera miażdżymy na jednolitą masę.

Galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do przestudzenia

Do miski wlewamy jogurt naturalny i dodajemy do niego zmiażdżone owoce, cukier wanilianowy. Składniki miksujemy/ ubijamy na jednolitą masę ( około 5-10 minut). Następnie dodajemy lekko stężałą ale płynną galaretkę - miksujemy.

Mus wkładamy do lodówki na 30 minut by lekko stężał a następnie przekładamy je na ciasto.

Musem przekładamy ciasta biszkoptowe lub też wypełnienie do babeczek.

Takim musem możemy również napełnić pucharki do lodów i podać z bitą śmietaną oraz sezonowymi owocami.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/torcik-czeresniowy-lekkie-ciasto-z-musem-i-galaretka


Data publikacji: 18/08/2013


comments powered by Disqus