Mus mleczno - borówkowy

Mus powstały na mleku z dodatkiem borówek. Mus mleczny można również zrobić z każdym innym rodzajem owoców.

Ocena:
1 5
Mus mleczno - borówkowy:
  • 400 ml gorącego mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki borówek leśnych lub 1 szklanka borówek leśnych w zalewie ( kompotowych)
  • 35 g żelatyny spożywczej

Wykonanie::

W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę wraz z cukrem pudrem. Następnie dodajemy borówki i łączymy składniki. Powstały mus wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by lekko stężała. Podczas przechowywania musu w lodówce, od czasu do czasu należy go przemieszać.

Musem przekładamy lekkie ciast - biszkoptowe lub ucierane, ale także można nim napełnić salaterki i zjeść z dodatkiem kruchych ciasteczek.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/lekkie-ciasto-z-musem-borowkowym


Data publikacji: 28/07/2013


comments powered by Disqus