Murzynek ze śliwkami

Połączmy przepis na "Murzynka" ze śliwkami a uzyskamy pyszne, czekoladowe, ucierane ciasto. Ciasto w którym zatopiły się suszone śliwki węgierki a wierzch ozdobiły i osłodziły soczyste, z polskich drzew śliwki - domowe.

Ocena:
1 5

Składniki na keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm.

Formę należy lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kopiate kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 200 g suszonych śliwek

Składniki na polewę czekoladową:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Dodatkowo:
  • 6-7 sztuk śliwek domowych

Śliwki myjemy, suszymy i dzielimy na 12 cząstek.


Wykonanie:

Do rondelka przekładamy margarynę, mleko, cukier oraz kakao. Rondel ze składnikami wstawiamy na palniku i na małym ogniu rozpuszczamy i łączymy produkty. Powstały płyn czekoladowy ściągamy z palnika i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Do miski wlewamy surowe białka i ubijamy je na sztywno. Do powstałej piany dodajemy żółtka, masę czekoladową z rondla i miksujemy. Następnie dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą aż dokładnie się nam połączą składniki. Do surowego murzyna dodajemy suszone śliwki i jeszcze raz mieszamy.

Surową masę przelewamy do keksówki i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 40-50 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Przestudzone ciasto wykładamy z piekarnika, oblewamy je czekoladą i zdobimy świeżymi śliwkami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 20/08/2015


comments powered by Disqus