Muffiny z niespodzianką

Jak zaczarować nawet najprostszy wypiek? - ukryć w nim niespodziankę kolorową, słodką i powodująca uśmiech na nie jednej buzi. No to oczekiwania zaczynamy spełniać - zrobimy czekoladową babeczkę, wydrążymy w niej miąższ[; i nasypiemy kolorowych m&m, na wierzch wyciśniemy śmietanę i zachęcimy jednym orzeszkiem w kolorowej skorupce.

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na babkę -piaskowiec:
  • 150 g mąki pszennej typu 450
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 jaja wielkości L
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżka gorzkiego kakao

Białka oddzielamy od żółtek. Białka przelewamy do miski i ubijamy je na sztywną pianę.

Masło przekładamy do miski i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo i na zmianę żółtka, cukier puder, przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Wszystko ucieramy dokładnie na pulchną masę. Utarte ciasto powinno być dość wolne. Pod koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek -mieszamy. Czekoladowym ciastem wypełniamy formę na muffiny.

Formę przekładamy do piekarnika. Babeczki pieczemy w 140-150 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Upieczone babeczki wykładamy z piekarnika i formie pozostawiamy do przestygnięcia.

Zimne wykładamy z formy.


Składniki na masę śmietanową:
  • 1 l śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
  • 3 łyżki cukru pudru

Śmietanę kremówkę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno. Pod koniec ubijania śmietany dodajemy stopniowo cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy by składniki się nam dobrze połączyły. Następnie kremówkę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie poskręcanej gwiazdy. Worek z kremem na czas przygotowywania babeczek wkładamy do lodówki.


Dodatkowo:
  • 500 g m&m's w czekoladzie
  • 150 m&m's orzeszków

Wykonanie:

W upieczonych, przestudzonych babeczkach, od góry drążymy otwór który wypełniamy czekoladowymi m&m'sami. Wierzch babeczki lekko przykrywamy wydrążonym miąższem - zdjęcia pomocnicze powyżej. Na wierzch każdej babeczki wyciskamy sporo śmietany kremówki a jej czubek zdobimy orzeszkiem w kolorowej skorupce.

Podajemy.

Smacznego.


Data publikacji: 08/09/2015


comments powered by Disqus