Muffiny kokos i czekolada

Pyszne, czekoladowe, ucierane ciasto (babka) w której środek wypełniony został pysznym, domowym, białym serem z niesamowicie aromatycznymi wiórkami kokosowymi. Brzmi zachęcająco ?- dodajmy do tego mus czekoladowo-śmietanowy, kakao i rodzynki w czekoladzie.....

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami.

Przed pieczeniem średnio/ lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na babkę ucieraną:
  • 500 g mąki pszennej/tortowej typ 450
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 500 g cukru pudru
  • 4 jajka wielkości L
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki gorzkiego kakao

Składniki na nadzienie kokosowo-serowe:
  • 150 g sera twarogowego półtłustego
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru

Ser biały dwukrotnie mielimy a następnie ucieramy go w makutrze z wiórkami kokosowymi.Do utartego sera dodajemy wiórki i wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Następnie z powstałej masy formujemy 12 sztuk jednakowych kulek.


Składniki na krem czekoladową:
  • 600 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 36%
  • 300 g kremu czekoladowego
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy krem czekoladowy oraz gorzkie kakao i jeszcze chwilę miksujemy by ładnie połączyły się nam składniki.

Powstały krem czekoladowy przekładamy do worka cukierniczego zakończonego szeroką, okrągłą końcówką. Worek z kremem na czas przygotowywania babeczek wkładamy do lodówki.


Do ozdoby:
  • 100 g dużych rodzynek w czekoladzie
  • 1-2 łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Do rondla wlewamy mleko i wstawiamy go na palnik. Mleko doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka wsypujemy kakao i za pomocą rogalki łączymy składniki. Powstały płyn ściągamy z palnika i pozostawiamy do ostudzenia.

Do miski wbijamy całe jaja, dodajemy do nich cukier puder i dokładnie ucieramy na jednolitą masę. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy kakao na zmianę z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Na sama koniec dodajemy bułkę tartą. dokładnie wyrabiamy mikserem lub łyżką.

Surową masę rozkładamy na dwanaście foremek. Do każdej formy wlewamy 2/3 wysokości (foremki) masy a w ich środek wciskamy po kulce serowo - kokosowej (tak by były one zakryte masą czekoladową).

Surowe babki pieczemy w średnio gorącym piekarniku - u mnie- 130 stopniach Celsjusza przez 35 minut małe babeczki (do tzw. suchego patyczka, piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu babki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia. Całkiem zimne czekoladowe baby wykładamy z formy, dekorujemy je kremem czekoladowym, oprószamy gorzkim kakao a wierzch zdobimy rodzynkiem w czekoladzie. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/10/2015


comments powered by Disqus