Muffiny dyniowe z marmoladą i śmietaną
Ostatnim tchnienie, rzutem na taśmę babeczki na bazie musu dyniowego. Delikatne, ucierane z dodatkiem marmolady, śmietany kokosowej i galaretek.





Składniki na 12 sztuk.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto ucierane:
- 160 g miękkiego masła
- 160 g cukru pudru
- 250 g pure z dyni
- 220 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 2 płaskie łyżeczki domowej przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami do piernika.
Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder i miksujemy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy na przemian pure z dyni oraz przesiane, suche składniki i dokładnie łączymy składniki. Surowe ciasto przekładamy do foremek i pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 15-20 minut do momentu gdy brzegi ciastek lekko się zarumienią (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na krem śmietanowy z kokosem:
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% do ciast i deserów
- 2 łyżki cukru kryształu
- 60 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka masła
Masło przekładamy na patelnie, doprowadzamy do jego rozpuszczenia a następnie dodajemy wiórki kokosowe. Wiórki podprażamy, odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy do niej cukier i ubijamy ją na sztywno. Do gotowego kremu dodajemy zimne, podprażone wiórki kokosowe -mieszamy. Krem na czas wykonywania słodkości umieszczamy w lodówce.
Dodatkowo:
- 5-6 łyżek gęstej marmolady
- 12 sztuk kostek galaretki w cukrze
Wykonanie:
W upieczonych, przestudzonych babeczkach, od góry drążymy otwór który wypełniamy solidnie marmoladą. Wierzch babeczki lekko przykrywamy wydrążonym miąższem - zdjęcia pomocnicze powyżej. Na wierzch każdej babeczki wyciskamy sporo śmietany kremówki a jej czubek zdobimy kostką galaretki w cukrze.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 09/11/2018
comments powered by Disqus