Muffiny dyniowe z marmoladą i śmietaną

Ostatnim tchnienie, rzutem na taśmę babeczki na bazie musu dyniowego. Delikatne, ucierane z dodatkiem marmolady, śmietany kokosowej i galaretek.

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto ucierane:
  • 160 g miękkiego masła
  • 160 g cukru pudru
  • 250 g pure z dyni
  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 płaskie łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami do piernika.

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder i miksujemy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy na przemian pure z dyni oraz przesiane, suche składniki i dokładnie łączymy składniki. Surowe ciasto przekładamy do foremek i pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 15-20 minut do momentu gdy brzegi ciastek lekko się zarumienią (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na krem śmietanowy z kokosem:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% do ciast i deserów
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła

Masło przekładamy na patelnie, doprowadzamy do jego rozpuszczenia a następnie dodajemy wiórki kokosowe. Wiórki podprażamy, odstawiamy do przestygnięcia.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy do niej cukier i ubijamy ją na sztywno. Do gotowego kremu dodajemy zimne, podprażone wiórki kokosowe -mieszamy. Krem na czas wykonywania słodkości umieszczamy w lodówce.


Dodatkowo:
  • 5-6 łyżek gęstej marmolady
  • 12 sztuk kostek galaretki w cukrze

Wykonanie:

W upieczonych, przestudzonych babeczkach, od góry drążymy otwór który wypełniamy solidnie marmoladą. Wierzch babeczki lekko przykrywamy wydrążonym miąższem - zdjęcia pomocnicze powyżej. Na wierzch każdej babeczki wyciskamy sporo śmietany kremówki a jej czubek zdobimy kostką galaretki w cukrze.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 09/11/2018


comments powered by Disqus