Muffinki z cukinią, jabłkiem i śmietaną
Sezon jesienny w pełni. Dziś polecam pyszne babeczki z cukinią oraz jabłkami. Świetnie smakują same ale w połączeniu z delikatną śmietaną kremówką i kwaskowatym kiwi.... wybornie :).





Składniki na 12 sztuk.
Blachę na muffiny wykładamy papilotkami.
Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukinii surowej
- 150 g jabłka
- 4 jajka (wielkość L)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
- 150 ml oleju słonecznikowego/rzepakowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do ozdoby:
- 350 ml śmietany kremówki do ciast i deserów (36%)
- 2 łyżki cukru kryształu
- 5 owoców kiwi
Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plastry a następnie w ćwiartki.
Do miski wlewamy zimną śmietanę kremówkę, dodajemy cukier kryształ i ubijamy na sztywno.
Wykonanie:
Cukinie oraz jabłko myjemy. Z jabłka wycinamy gniazdo. Owoc i warzywo ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy na 10 minut na sitko, by ociekły z nadmiaru soku. Następnie odciskamy dłońmi z nadmiaru wody.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Dodajemy całe jaja, olej i śmietanę - miksujemy do momentu połączenia się składników. Do ciasta dodajemy warzywo i owoc - mieszamy.
Surowym ciastem wypełniamy formę na muffiny. Surowe babeczki pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez około 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Upieczone, przestudzone babeczki dekorujemy śmietaną kremówką oraz owocami kiwii.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 15/09/2020
comments powered by Disqus