Muffinki z cukinią, jabłkiem i śmietaną

Sezon jesienny w pełni. Dziś polecam pyszne babeczki z cukinią oraz jabłkami. Świetnie smakują same ale w połączeniu z delikatną śmietaną kremówką i kwaskowatym kiwi.... wybornie :).

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Blachę na muffiny wykładamy papilotkami.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukinii surowej
  • 150 g jabłka
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 150 ml oleju słonecznikowego/rzepakowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do ozdoby:
  • 350 ml śmietany kremówki do ciast i deserów (36%)
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 5 owoców kiwi

Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plastry a następnie w ćwiartki.

Do miski wlewamy zimną śmietanę kremówkę, dodajemy cukier kryształ i ubijamy na sztywno.


Wykonanie:

Cukinie oraz jabłko myjemy. Z jabłka wycinamy gniazdo. Owoc i warzywo ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy na 10 minut na sitko, by ociekły z nadmiaru soku. Następnie odciskamy dłońmi z nadmiaru wody.

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Dodajemy całe jaja, olej i śmietanę - miksujemy do momentu połączenia się składników. Do ciasta dodajemy warzywo i owoc - mieszamy.

Surowym ciastem wypełniamy formę na muffiny. Surowe babeczki pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez około 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Upieczone, przestudzone babeczki dekorujemy śmietaną kremówką oraz owocami kiwii.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 15/09/2020


comments powered by Disqus