Muffinki / babeczki porzeczkowe
Pyszne ciasto ucierane z porzeczkami , na domiar tego podkreśliłam ich smak porzeczkowym serkiem mascarpone.





Składniki na 12 sztuk.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 130 g masła lub dobrej margaryny
- 2/3 szklanki cukru kryształu
- 2 całe jajka
- 260 g mąki pszennej / tortowej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 40 g sypkiego budyniu śmietankowego ( 1 opakowanie)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
- 1,5 szklanki świeżych lub zamrożonych porzeczek
Do miski przesiewamy mąkę pszenną/ tortową, kukurydzianą, budyń i sodę.
W osobnej misce ucieramy masło na puch. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder- ucieramy. Do utartego tłuszczu dodajemy po jednym jajku - ucieramy. Następnie wsypujemy 1/3 suchych składników - ucieramy. Do powstałej masy dolewamy połowę mleka ( nie przestajemy ucierać), 1/3 suchych składników i ponownie mleko i pozostałą część mąk. Wszystko dokładnie ucieramy na gładką , jednolitą masę. Do ciasta dodajemy porzeczki - mieszamy.
Papilotki napełniamy surowym ciastem ( zdjęcie poniżej).
Surowe muffiny pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez 15 minut - na złoto-brązowy kolor ( piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg).
Po upieczeniu babeczki pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.
Składniki na porzeczkowy serek mascarpone:
- 125 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 1 szklanka porzeczek
Za pomocą blendera porzeczki miażdżymy na jednolitą, gładką masę.
Serek mascarpone przekładamy do miski i ubijamy na puch.
Do rondelka wlewamy 2 łyżki mleka i dodajemy do niego drobno połamaną białą czekoladę. Na bardzo małym ogniu łączymy składniki ( roztapiamy czekoladę z mlekiem). Powstała masę ściągamy z palnika i wlewamy ja do ubitego serka. Serek ubijamy z roztopioną czekoladą. Do serka dodajemy puree z porzeczek. Dokładnie łączymy składniki.
Powstałą masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką i wkładamy na godzinę do lodówki.
Dodatkowo:
- 1/3 szklanki porzeczek
Wykonanie:
Upieczone, zimne muffinki wykładamy z blachy.
Na każdej babeczce wyciskamy "łezki" z porzeczkowej masy mascarpone , tak by utworzyły one kwiat. Na środku kładziemy parę sztuk porzeczek.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 21/08/2013
comments powered by Disqus