Muffinki / babeczki porzeczkowe

Pyszne ciasto ucierane z porzeczkami , na domiar tego podkreśliłam ich smak porzeczkowym serkiem mascarpone.

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 130 g masła lub dobrej margaryny
  • 2/3 szklanki cukru kryształu
  • 2 całe jajka
  • 260 g mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 40 g sypkiego budyniu śmietankowego ( 1 opakowanie)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 1,5 szklanki świeżych lub zamrożonych porzeczek

Do miski przesiewamy mąkę pszenną/ tortową, kukurydzianą, budyń i sodę.

W osobnej misce ucieramy masło na puch. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder- ucieramy. Do utartego tłuszczu dodajemy po jednym jajku - ucieramy. Następnie wsypujemy 1/3 suchych składników - ucieramy. Do powstałej masy dolewamy połowę mleka ( nie przestajemy ucierać), 1/3 suchych składników i ponownie mleko i pozostałą część mąk. Wszystko dokładnie ucieramy na gładką , jednolitą masę. Do ciasta dodajemy porzeczki - mieszamy.

Papilotki napełniamy surowym ciastem ( zdjęcie poniżej).

Surowe muffiny pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez 15 minut - na złoto-brązowy kolor ( piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg).

Po upieczeniu babeczki pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.


Składniki na porzeczkowy serek mascarpone:
  • 125 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka porzeczek

Za pomocą blendera porzeczki miażdżymy na jednolitą, gładką masę.

Serek mascarpone przekładamy do miski i ubijamy na puch.

Do rondelka wlewamy 2 łyżki mleka i dodajemy do niego drobno połamaną białą czekoladę. Na bardzo małym ogniu łączymy składniki ( roztapiamy czekoladę z mlekiem). Powstała masę ściągamy z palnika i wlewamy ja do ubitego serka. Serek ubijamy z roztopioną czekoladą. Do serka dodajemy puree z porzeczek. Dokładnie łączymy składniki.

Powstałą masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką i wkładamy na godzinę do lodówki.


Dodatkowo:
  • 1/3 szklanki porzeczek

Wykonanie:

Upieczone, zimne muffinki wykładamy z blachy.
Na każdej babeczce wyciskamy "łezki" z porzeczkowej masy mascarpone , tak by utworzyły one kwiat. Na środku kładziemy parę sztuk porzeczek.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 21/08/2013


comments powered by Disqus