Morelowe ciasteczka

Duże okrągłe a w środku wzorek - ciasteczka. Ciasteczka powstały z bardzo prostych składników, polane śmietanowym lukrem i posypane suszoną morelą. Idealnie nadają się do kawy.

Ocena:
1 5

Składniki na 15 ciastek.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik przed pieczeniem należy nagrzać.


Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 25 g masła
  • 1/2 szklanki suszonych, pokrojonych w kostkę moreli
  • 1 duża łyżka cukru waniliowego ____
Lukier śmietanowy na surowo:
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Do miseczki wsypujemy cukier i dodajemy śmietanę. Składniki ucieramy tak długo aż zaczną pojawiać się bąbelki.


Dodatkowo:
  • 4-5 suszonych moreli

Morele kroimy w drobną kosteczkę.


Wykonanie:

Na stolnicę wysypujemy mąkę do, której dodajemy jogurt , masło, cukier waniliowy oraz morele. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Warto zauważyć, że ciasto będzie bardzo zwarte dlatego przed jego rozwałkowaniem nie podsypujemy stolnicy.

Ciasto należy rozwałkować na grubość 1 cm. Za pomocą dużej szklanki do piwa wycinamy okręgi w , których za pomocą mniejszej foremki wycinamy środki.

Tak przygotowane ciastka układamy na blaszce do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 12-15 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu przekładamy je do przestygnięcia.

Zimne ciasteczka lukrujemy i posypujemy morelą.

Smacznego


Przydatne linki:

ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-smietanowy-na-surowo


Data publikacji: 08/04/2013


comments powered by Disqus