Miodownik

To ciasto dla smakoszy miodu, orzechów włoskich i pysznej , zdrowej masy grysikowej. Idealne połączenie smaków , których nie może zabraknąć na świątecznym stole.

... a na jednym ze zdjęć stokrotki które jeszcze znalazł i ofiarował mi mój synek....

Ocena:
1 5

Składniki na blachę o wymiarach 20 x 27 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto miodowe:
  • 600 g mąki pszennej / tortowej
  • 3 duże jajka
  • 150 g margaryny
  • 100 g cukru kryształu
  • 100 g miodu
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany ( użyłam 18%)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g przyprawy do piernika

Do niewielkiego rondelka przekładamy margarynę, cukier kryształ oraz miód. Rondelek ze składnikami kładziemy na małym palniku i na małym płomieniu doprowadzamy do całkowitego roztopienia się produktów. Powstałą masę ściągamy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną oraz przyprawą do piernika. Do przesianych składników dodajemy całe jajka, kwaśną śmietanę oraz płynne składniki z rondelka. Za pomocą łyżki drewnianej ( ewentualnie ręki ) wyrabiamy ciasto tak długo aż całkowicie połączą się nam składniki. Ciasto będzie lepkie ale nie dosypujemy mąki. Następnie miskę z surowym ciastem przykrywamy czystą, suchą , lnianą ścierką , zakrywamy folią i wstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki.


Składniki na masę grysikową:
  • 1 l mleka
  • 12 łyżek kaszy manny ekspresowej ( grysiku)
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 400 g miękkiego masła

Do garnka z podwójnym dnem wlewamy mleko i dodajemy do niego cukier kryształ. Garnek wstawiamy na palnik i dzięki temu składniki doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę mannę i gotujemy grysik około 5-10 minut ( ma nam zgęstnieć), ciągle mieszając by nam się nie przypalił. Ugotowany grysik ściągamy z palnika, przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia ( zostawiłam go na 12 godzin).

Do makutry przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy zimny, ugotowany grysik ( kasze mannę) i dobrze rozcieramy. Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w szeroką gwiazdkę.


Składniki na karmel z orzechami:
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki masła
  • 250 g orzechów włoskich

Karmel z orzechami przyrządzamy dopiero gdy zaczniemy piec ciasto - blaty ciasta. Opis przyrządzenia orzechów w karmelu w zakładce " wykonanie".


Dodatkowo:
  • 300 g powideł śliwkowych

Wykonanie:

Po 12 godzinach wyciągamy ciasto z lodówki, odwijamy i dzielimy na 4 równe części.

Każdą część surowego ciasta wałkujemy na prostokąt o wymiarach 20 x 27 cm ( wymiar blaszki) - stolnice lekko oprószamy mąką i wałkujemy na niej płat ciasta lub też tak jak ja to zrobiłam, surowe ciasto wałkujemy bezpośrednio w blaszce. Surowy płat ciasta pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut - do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra dół). Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Czynność tą powtarzamy jeszcze 3 razy, przy czym na ostatni blat surowego ciasta kładziemy orzechy w karmelu.

Przyrządzanie orzechów w karmelu :

Orzechy włoskie siekamy na średniej wielkości kawałki.

Do rondelka przekładamy masło, cukier i miód. Rondelek z produktami umieszczamy na małym palniki i doprowadzamy do ich roztopienia się. Uwaga nie możemy doprowadzić do zagotowania się masła, miodu i cukru. Do płynnych składników dodajemy orzechy i łączymy dokładnie składniki. Gotową masę równomiernie rozkładamy na jednym z surowych blatów ciasta. Tak przygotowane ciasto z orzechami w karmelu pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut, podczas pieczenia gdyby orzechy zaczęły się nam przypalać - przykrywamy je folią aluminiową spożywczą ( piekarnik elektryczny , funkcja pieczenia góra dół). Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Przekładamy ciasto:

Na zimny , upieczony blat ciasta wykładamy 3-4 duże, kopiate łyżki powideł śliwkowych i równomiernie je rozsmarowujemy na cieście. Na powidła wyciskamy z worka cukierniczego masę, którą przykrywamy blatem upieczonego ciasta ówcześnie posmarowanego obustronnie powidłami śliwkowymi. I ponownie nakładamy masę,którą przykrywamy blatem ciasta obustronnie posmarowanym powidłami, masa i kładziemy na nią blat ciasta który posmarowaliśmy powidłami śliwkowymi z jednej strony bo z drugiej mamy orzechy w karmelu.

Ciasto odstawiamy na 12 godzin by zmiękło i się "przejadło".

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 29/11/2013


comments powered by Disqus