Miodowe ciasteczka parzone

Dziś polecam kruche, parzone ciasteczka z bakaliami i przepysznym miodem. Miód jak wiadomo jest zdrowy więc można ze spokojnym sumieniem zgrzeszyć :)

Ocena:
1 5

Składniki na około 35 ciastek.

Blachy do pieczenia wykładamy papierem.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto parzone:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 g masła
  • 8 łyżek letniej wody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 1 łyżeczka amoniaku (węglan amonowy)

Dodatkowo:
  • miód (najlepiej rzepakowy)
  • 50 g mielonych orzechów np. włoskich
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 200 g mix bakalii

Ciemną czekoladę siekamy drobno, przekładamy do niewielkiej miseczki metalowej, którą zanurzamy we wrzącej wodzie- w kąpieli wodnej. Rozpuszczamy czekoladę.


Wykonanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i siekając go nożem dolewać ciepłą wodę. Ciasto dobrze wyrabiamy nożem, dodajemy amoniak (węglan amonowy), cukier waniliowy i ponownie dobrze wyrabiamy, zagniatając ciasto ręką.

Ciasto wałkujemy na cienkie ciasto (3-4 mm) i za pomocą foremki wycinamy okrągłe ciastka. Surowe ciastka układamy na wcześniej przygotowanej blaszce i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Po upieczeniu ciasteczka zostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ciasteczka smarujemy miodem, sklejamy ze sobą po dwa, obtaczamy ich boki w startych orzechach a wierzch zdobimy czekoladą i bakaliami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 04/11/2020


comments powered by Disqus