Mini tarta z serem i żurawiną
Proste i w smaku i w wykonaniu kruche, kakaowe ciasto, do tego delikatna masa serowa - zapieczona. Do tego biała czekolada, świeżo zebrana żurawina z krzaka i odrobina marcepanu. Coś wspaniałego dla duszy i ciała.





Składniki na 15 sztuk.
Foremki na tarteletki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką) chyba, że posługujemy się silikonowymi.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
- 4 szklanki mąki krupczatki
- 4 surowe żółtka
- 400 g masła lub dobrej margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę, kakao i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Z płatu ciasta wycinamy okręgi wielkości naszych foremek. Wyciętymi kołami wypełniamy foremki na tarteletki. Każdą babeczkę nakłuwamy widelcem i obciążamy groszkiem (kładziemy niewielki kawałek papieru do pieczenia na ciasto i zasypujemy go groszkiem).
Tak przygotowane surowe babeczki układamy na blaszce a następnie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 6-8 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po podpieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na masę serową do pieczenia:
- 500 g sera twarogowego półtłustego ( nie z wiaderka)
- 3 surowe żółtka
- 1/2 szklanki cukru waniliowego ( domowego) lub cukru kryształu
- 50 g miękkiego masła
Biały ser przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa - mielimy ser. Jeśli nie macie maszynki do mięsa to biały ser miażdżycie blenderem na jednolitą masę ( ja tak też zrobiłam).
Zmielony ser przekładamy do dużej miski i dodajemy do niego surowe żółtka- miksujemy. Następnie cukier wraz z miękkim masłem a następnie bardzo dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Masę serową przekłądamy do worka cukierniczego ( nie musimy zakładać końcówki).
Dodatkowo:
- 250 g białej czekolady
- 300 g żurawiny świeżej
- 150 masy marcepanowej
- zielony barwnik spożywczy
Masę marcepanową barwimy za pomocą barwnika spożywczego. masę marcepanową wałkujemy między dwoma płatami papieru na grubość 3 mm i za pomocą foremki wycinamy łezki - listki.
Żurawinę myjemy, odsączamy z wody.
Białą czekoladę drobno siekamy przekładamy do kolejnej metalowej miski. Miskę umieszczamy we wrzącej wodzie i mieszając rozpuszczamy ją.
Wykonanie:
Podpieczone, kruche mini tarty wypełniamy po same brzegi masą serową i zapiekamy w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).
Po upieczeniu mini tarty wykładamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Upieczone, przestudzone tarteletki polewamy z wierzchu białą czekoladą a następnie zdobimy żurawiną i marcepanowymi listkami.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 16/11/2017
comments powered by Disqus