Mini precelki

Małe, pyszne i do tego idealne precelki. Lepsze niż ze sklepu. Idealne dla dzieci i dorosłych.

Ocena:
1 5

Składniki na jedną blachę do pieczenia.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka maki pszennej typ 450
  • 60 g masła
  • 1 surowe żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli *

Dodatkowo:
  • 1 surowe białko

Białko wlewamy do niewielkiej miski i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej kwaśną śmietanę, tłuszcz, żółtko i sól. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy pokrywka i wkładamy na 12 godzin do lodówki.

Po upływie 12 godzin ciasto wykładamy z lodówki i na lekko oprószonej mąką stolnicy toczymy wałeczki o średnicy 5 mm i długości 12 -13 cm. Co drugi wałeczek smarujemy dokładnie białkiem a następnie łączymy jeden wałeczek białkowy a drugi nie posmarowany białkiem - zwijamy je w sznurek marynarski a następnie łączymy ich końce, nadając im kształt okręgu - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Precelki układamy na blaszce i pieczemy je w 180-190 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu mini precelki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 15/06/2015


comments powered by Disqus