Mini pączki z serków homogenizowanych
Dziś podążyłam za trendami i zrobiłam małe, smaczne, waniliowe i do tego na serkach homogenizowanych - pączusie. Po prostu pyszne. Trzeba się przy nich troszkę ubrudzić ale za to nie musimy wyrabiać długo ciasta.





Składniki na 34 sztuki.
Do smażenia będziemy potrzebować 1 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.
Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 1,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 3 całe jajka ( wielkość M)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ziarenka wanilii z jednej laski
Dodatkowo:
- 1 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.
- 8 łyżek cukru pudru
- 5 łyżek oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego
Cukier puder przesypujemy do niewielkiej miseczki.
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną i dodajemy do niej serek homogenizowany, jajka oraz ziarenka z laski wanilii. Wszystkie składniki miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Tłuszcz do smażenia przelewamy / przekładamy do garnka wysokiego ale nie koniecznie szerokiego. Naczynie kładziemy na średnim palniku a następnie tłuszcz doprowadzamy do mocnego zagrzania (tłuszcz nagrzewamy dopiero gdy mamy gotową masę na pączki).
Małą łyżeczkę ( ja użyłam miarki odpowiadającej 1 łyżeczce ) należy natłuścić olejem jak i własne dłonie. Za pomocą miarki (łyżeczki) nabieramy masę i dłońmi formujemy kulki, które bezpośrednio wrzucamy do nagrzanego oleju / smalcu. Pączki same będą się nam obracać w tłuszczu ( i rosnąć). Każdego małego pączka smażymy na ciemnobrązowy kolor , około 3-4 minut. Usmażone pączusie wykładamy łyżką cedzakową i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.
Każdego, usmażonego pączka zaraz przed podaniem obtaczamy w cukrze pudrze. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 05/02/2014
comments powered by Disqus