Mini pączki z serków homogenizowanych

Dziś podążyłam za trendami i zrobiłam małe, smaczne, waniliowe i do tego na serkach homogenizowanych - pączusie. Po prostu pyszne. Trzeba się przy nich troszkę ubrudzić ale za to nie musimy wyrabiać długo ciasta.

Ocena:
1 5

Składniki na 34 sztuki.

Do smażenia będziemy potrzebować 1 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.

Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Składniki:
  • 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 1,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 3 całe jajka ( wielkość M)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ziarenka wanilii z jednej laski

Dodatkowo:
  • 1 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego

Cukier puder przesypujemy do niewielkiej miseczki.


Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną i dodajemy do niej serek homogenizowany, jajka oraz ziarenka z laski wanilii. Wszystkie składniki miksujemy na gładką, jednolitą masę.

Tłuszcz do smażenia przelewamy / przekładamy do garnka wysokiego ale nie koniecznie szerokiego. Naczynie kładziemy na średnim palniku a następnie tłuszcz doprowadzamy do mocnego zagrzania (tłuszcz nagrzewamy dopiero gdy mamy gotową masę na pączki).

Małą łyżeczkę ( ja użyłam miarki odpowiadającej 1 łyżeczce ) należy natłuścić olejem jak i własne dłonie. Za pomocą miarki (łyżeczki) nabieramy masę i dłońmi formujemy kulki, które bezpośrednio wrzucamy do nagrzanego oleju / smalcu. Pączki same będą się nam obracać w tłuszczu ( i rosnąć). Każdego małego pączka smażymy na ciemnobrązowy kolor , około 3-4 minut. Usmażone pączusie wykładamy łyżką cedzakową i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.

Każdego, usmażonego pączka zaraz przed podaniem obtaczamy w cukrze pudrze. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/02/2014


comments powered by Disqus