Mini obwarzanki z makiem

By nie było nudnie na domówkach, by nie królowały tylko sklepowe precle czy też paluszki proponuje zrobić mini obwarzanki z makiem . Bardzo banalne w wykonaniu i wydawać by się zdało, że i w smaku ale tu czeka na Was niespodzianka moi drodzy gdyż są tak pyszne ,że zaraz po upieczeniu znikają. Warto jednak poczekać by przez noc lub dzień troszkę się wysuszyły wtedy będą idealne do chrupania. Polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na 60 sztuk ( dwie blaszki do pieczenia).

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik przed pieczeniem należy nagrzać.


Składniki:
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 120 g margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 12%-18%
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka

Dodatkowo:
  • 1 białko
  • 4-5 łyżek suchego maku

Wykonanie:

Śmietanę, jogurt naturalny , cukier i rozdrobnione drożdże rozcieramy ze sobą.

Margarynę roztapiamy na małym palniku.

Na stopnicy przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej żółtka, roztarte w kubu składniki i roztopioną margarynę. Z podanych składników wyrabiamy ciasto tak długo aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ścierką i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki i formujemy z niego wałeczki długie na 13-14 cm i grube na 5 mm. Wałeczki zwijamy w krążki. (zdjęcie poniżej)

Krążki układamy na wcześniej przygotowanej blaszce do pieczenia, zachowując przy tym odstęp 3-4 cm.

Przed pieczeniem, za pomocą pędzla każdego obwarzanka smarujemy rozbełtanym białkiem i oprószamy suchym makiem.

Obważanki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut , na ciemno- złoty kolor (funkcja piekarnika termoobieg).

Po upieczeniu przekąskę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 15/02/2013


comments powered by Disqus