Mini mazurki biszkoptowe

W kuchni mej "wrze" a piekarnik ciągle się otwiera i zamyka... szaleństwo Wielkanocnych wypieków :).

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem od pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej/ tortowej
  • 400 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 surowe jajka (wielkość L)
  • 4 łyżki mleka
  • 40 g budyniu śmietankowego, sypkiego i bez dodatku cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder wraz z mlekiem i miksujemy / ucieramy tak długo aż uzyskamy jasnozłotą masę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną, z sypkim budyniem i dodajemy do nich utarte składniki z miski oraz wbijamy całe jajka. Za pomocą noża siekamy je a następnie zarabiamy szybko dłońmi. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją szczelnie i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by ciasto stwardniało.

Następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm i za pomocą foremki wycinamy jajka oraz małe kurczaczki.

Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia, zachowując przy tym spory odstęp.

Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy.


Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 450 g cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
  • żółty barwnik spożywczy

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem. Z powstałego lukru odlewamy 1/3 jego część i barwimy żółtym barwnikiem- rozcieramy.


Dodatkowo:
  • biały, dmuchany ryż
  • marcepanowe kwiatuszki
  • biały, żółty, czerwony oraz czekoladowy pisak cukrowy/lukrowy

Wykonanie:

Upieczone przestudzone ciasteczka- jajeczka barwimy białym lukrem i układamy na kratce by ociekł z nadmiaru. Tak samo postępujemy z ciasteczkami-kurczaczkami i żółtym barwnikiem. Gdy lukier na obu rodzajach ciastek zastygnie dodatkowo je zdobimy: kurczaczki czerwonym pisakiem-dzioby, żółtym-skrzydełka, czarnym- ślepia; jajka za pomocą białego pisaka- ramę jajek , czekoladowym pisakiem- rysujemy na jaju gałązki i doklejamy do nich biały ryż dmuchany jako bazie. Za pomocą lukru który nam został- przyklejamy do jajek kurczaczki oraz marcepanowe kwiaty.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 13/04/2019


comments powered by Disqus