Mini mazurki biszkoptowe
W kuchni mej "wrze" a piekarnik ciągle się otwiera i zamyka... szaleństwo Wielkanocnych wypieków :).





Składniki na 3 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem od pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej/ tortowej
- 400 g cukru pudru
- 125 g miękkiego masła
- 3 surowe jajka (wielkość L)
- 4 łyżki mleka
- 40 g budyniu śmietankowego, sypkiego i bez dodatku cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder wraz z mlekiem i miksujemy / ucieramy tak długo aż uzyskamy jasnozłotą masę.
Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną, z sypkim budyniem i dodajemy do nich utarte składniki z miski oraz wbijamy całe jajka. Za pomocą noża siekamy je a następnie zarabiamy szybko dłońmi. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją szczelnie i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by ciasto stwardniało.
Następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm i za pomocą foremki wycinamy jajka oraz małe kurczaczki.
Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia, zachowując przy tym spory odstęp.
Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy.
Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
- 450 g cukru pudru
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
- żółty barwnik spożywczy
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem. Z powstałego lukru odlewamy 1/3 jego część i barwimy żółtym barwnikiem- rozcieramy.
Dodatkowo:
- biały, dmuchany ryż
- marcepanowe kwiatuszki
- biały, żółty, czerwony oraz czekoladowy pisak cukrowy/lukrowy
Wykonanie:
Upieczone przestudzone ciasteczka- jajeczka barwimy białym lukrem i układamy na kratce by ociekł z nadmiaru. Tak samo postępujemy z ciasteczkami-kurczaczkami i żółtym barwnikiem. Gdy lukier na obu rodzajach ciastek zastygnie dodatkowo je zdobimy: kurczaczki czerwonym pisakiem-dzioby, żółtym-skrzydełka, czarnym- ślepia; jajka za pomocą białego pisaka- ramę jajek , czekoladowym pisakiem- rysujemy na jaju gałązki i doklejamy do nich biały ryż dmuchany jako bazie. Za pomocą lukru który nam został- przyklejamy do jajek kurczaczki oraz marcepanowe kwiaty.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 13/04/2019
comments powered by Disqus