Mini kołacze z serem

Drożdżówki, które długo zachowują swoją świeżość - ciasto na drugi dzień nie robi się twarde! Najlepsze jest w nich to, że większość ciasta pokrywa pyszna masa serowa.

Ocena:
1 5

Przepis na 16 drożdżówek.

Dwie blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko podsypać mąką pszenną/ tortową.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej/ tortowej
  • 30 g "mokrych / świeżych" drożdży
  • 2 duże łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 50 g margaryny / masła
  • 200 ml mleka

W rondelku umieszczamy margarynę / masło, mleko, miód. Rondelek kładziemy na małym ogniu i podgrzewamy do momentu roztopienia się składników.

Do miski wsypujemy mąkę, rozdrobnione drożdże i wbijamy jajka. Do miski dolewamy roztopione składniki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto wyrabiamy z 20 minut w celu napowietrzenia go oraz żeby odeszło od ręki. Następnie lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe misce żeby powiększyło swoją objętość.


Masa serowa:
  • 300 g białego sera półtłustego najlepiej przemielonego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki mleka

W misce umieszczamy zmielony ser i dosypujemy do niego cukier puder. Za pomocą miksera łączymy ze sobą składniki. Do masy serowej dodajemy żółtko, budyń i mleko. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.


Wykonanie:

Po upłynięciu godziny ciasto dzielimy na 16 kulek. Układamy je na blaszkach i robimy w każdej kulce dziurę na farsz. Masę serową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją do otworów w drożdżówkach.

Białko trochę podbijamy i smarujemy nim obrzeża drożdżówek.

Przygotowane surowe drożdżówki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus