Mini drożdzówki z marmoladą

Dziś proponuje upiec małe drożdżówki z nadzieniem które łączy w sobie marmoladę z róży, dżem truskawkowy i słodkie malin. Uwieńczeniem tego przysmaku stała się kruszonka i lukier.

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i podsypujemy lekko mąką pszenną / tortową.


Składniki na ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki pszennej / tortowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g masła / margaryny
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka duża miodu

Farsz:
  • 3 łyżki marmolady z róży
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • mały słoiczek malin w zalewie

W misce łączymy ze sobą marmoladę i dżem. Maliny odsączamy na sitku.


Do ozdoby:
  • 1 łyżka mąki pszennej/ tortowej
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 1 mała płaska łyżeczka margaryny / masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki wody

W małej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier kryształ i tłuszcz - posypka.

Do drugiej miski wsypujemy cukier puder i wlewamy wodę. Energicznie wszystko mieszamy tak by powstał lukier.


Wykonanie:

W małym rondelku umieszczamy mleko, cukier, miód i tłuszcz. Na małym ogniu roztapiamy i łączymy ze sobą składniki. Następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia (nie może być zimne a jedynie letnie).

Do miski wsypujemy mąkę i rozkruszone drożdże. Wlewamy letni płyn. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy ciasto aż samo zacznie się formować w kulę. Oprószamy lekko mąką, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Stolnice lekko podsypujemy mąką pszenną / tortową i przekładamy na nie ciasto. Ciasto należy rozwałkować na prostokąt o grubości około 4 mm który smarujemy wcześniej przygotowaną marmoladą i posypujemy malinami. Ciasto zwijamy w rulon dłuższą stroną prostokąta. Za pomocą ostrego noża tniemy na 12 kawałków. Surowe drożdżówki przekładamy na blachę do pieczenia. Za pomocą łyżki drewnianej na środku każdej drożdżówki formujemy rów (zdjęcie pomocnicze poniżej). Każdą drożdżówkę posypujemy posypką.

Drożdżówki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu odkładamy je do ostygnięcia a następnie polewamy lukrem.

Smacznego


Data publikacji: 21/11/2012


comments powered by Disqus