Mini babeczki z pasta z tuńczyka

Teraz Was zaskoczę idealne połączenie na nie jedną domówkę, posiadówkę czy przystawkę przed obiadem - słodkie, kruche mini babeczki podane z pastą z tuńczyka z jajkiem i serem żółtym. Jeszcze podkreślmy ten niezwykły smak czarną oliwka, paskiem rzodkiewki oraz szczypioru. I mówię Wam będzie szał ciał.... :-).

Ocena:
1 5

Składniki na 40 sztuk.

Foremki na babeczki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 surowe żółtka
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4-5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Tak przygotowane surowe babeczki układamy na blaszce a następnie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12- 15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia


Składniki na pastę z tuńczyka:
  • 340 g tuńczyka w oleju (wraz z olejem)
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 200 g żółtego sera
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Jajka myjemy pod bieżącą wodą, gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i ścieramy na tarle na najmniejszych oczkach.

Ser żółty również ścieramy na tarle na najmniejszych oczkach.

Do miski przekładamy tuńczyka wraz z olejem, starte jajka, ser żółty majonez, jogurt naturalny oraz pieprz i sól do smaku. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Pastę wkładamy na 2 godziny do lodówki by się "przegryzła".

Po upływie podanego czasu pastę wykładamy z lodówki i za pomocą łyżki odmierzamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.


Dodatkowo:
  • 340 g czarnych oliwek w zalewie ( 40 sztuk)
  • 3 -4 rzodkiewki
  • szczypiorek

Rzodkiewkę myjemy, kroimy w plastry a następnie w paski.

Czarne oliwki odsączamy z zalewy i przez ich środek przekładamy szczypior oraz pasek rzodkiewki.


Wykonanie:

Na upieczone, przestudzone, mini babeczki układamy po kulce pasty z tuńczyka której szczyt zdobimy czarna oliwką z rzodkiewką i szczypiorkiem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/09/2015


comments powered by Disqus