Migdałowe ciasteczka z nutellą i wiśnią
Kruche, bardzo migdałowe ciasteczka wypełnione czekoladą i wiśnią które w bardzo łatwy sposób można z kandyzować.





Składniki na 3 blachy do pieczenia
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciastka:
- 300 g maki pszennej / tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 1000 g zmielonych na pył migdałów
- 1 całe , duże jajko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do przesianych składników dodajemy zmielone migdały, cukier puder, tłuszcz, śmietanę oraz wbijamy całe jajko. Za pomocą noża siekamy przez chwilę składniki a następnie rękoma wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Z powstałego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce, lekko spłaszczamy i za pomocą trzonka od łyżki drewnianej robimy wgłębienie.
Surowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12 minut – na złoty kolor. Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Dodatkowo:
- 40 sztuk wydrylowanych wiśni
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 5 łyżek czekolady do smarowania typu nutella
Do niewielkiego rondla wlewamy 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki cukru. Rondel ze składnikami kładziemy na małym palniku i doprowadzamy je do zagotowania. Do gotującego się syropu wkładamy wiśnie i gotujemy je na małym ogniu przez 15 minut. Po upływie podanego czasu paski odcedzamy na cedzaku i pozostawiamy je na nim by przestygły (ale nie były całkiem zimne). Wiśnie układamy na blaszce do pieczenia i suszymy je przez 5-10 minut w 50 stopniach Celsjusza ( maja stwardnieć i nabrać "koloru").
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone ciasteczka migdałowe wypełniamy po brzegi czekoladą a następnie zdobimy wiśnią kandyzowaną.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 26/07/2017
comments powered by Disqus