Migdałowe babeczki z dżemem i masą

Szczerze miały być ciastka migdałowe ale nie wyszły tak jak sobie je wyobraziłam. Nie lubię wrzucać jedzenia, zresztą zawsze można coś zrobić z nieudanego wypieku... i tak zamiast ciasteczek zrobiłam pyszne babeczki, z domowym dżemem malinowym i najlepszym na świecie kremem migdałowym ... ale musi być prawdziwe amaretto.. :-)

Ocena:
1 5

Składniki na 60 sztuk babeczek.

Małe foremki do babeczek wykładamy papilotkami.

Prostokątną formę 20 cm x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 120 g masła
  • 120 g zmielonych na pył migdałów
  • 120 g mąki pszennej / tortowej
  • 120 g cukru pudru

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej cukier puder, zmielone migdały oraz masło. za pomocą noża siekamy składniki do momentu aż powstaną nam większe grudki. Następnie odkładamy nóż i dłońmi zarabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy , na płat o wielkość 20 cm x 27 cm.

Surowe ciasto pieczemy w 180-200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na jasno złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia.

Upieczone, zimne ciasto łamiemy, następnie przekłądamy d woreczka śniadaniowego, który umieszczamy miedzy dwoma ścierkami i za pomocą wałka miażdżymy na pył.

Alternatywą są migdałowe ciasteczka - 500 g :).


Składniki na masę migdałową:
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 opakowanie ( 40 g) śmietankowego budyniu bez cukru
  • 100 g zmielonych na pył migdałów
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek amaretto lub likieru orzechowego

Do garnuszka wlewamy 75 ml mleka i dodajemy do niego opakowanie budyniu, zmielone na pył migdały oraz cukier kryształ. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Do rondla nalewamy 225 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń migdałowy, alkohol i rozcieramy na jednolitą gładką masę. Powstała masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie gwiazdki. Worek z masą wkładamy do lodówki.


Dodatkowo:
  • 140-150 g dżemu malinowego
  • 200 g białej czekolady
  • 20 g miękkiego masła
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • srebrne perełki cukrowe

Do niewielkiego rondelka przekłądamy miękkie masło, mleko oraz połamaną bardzo drobno białą czekoladę. Rondelek ze składnikami umieszczamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu doprowadzamy do roztopienia i połączenia się na jednolitą masę składników (nie zapominamy o mieszaniu ich). Gotową polewę ściągamy z palnika.


Wykonanie:

Zmielone/ zmiażdżone na pył ciasto migdałowe wsypujemy do miski i dodajemy do nich biała polewę czekoladową (roztopioną biała czekoladę z masłem i mlekiem). Za pomocą łyżki drewnianej łączymy dokładnie ze sobą składniki. Ciastem wypełniamy małe foremki na babeczki - aż po ich brzegi. W każdej babeczce, za pomocą rączki drewnianej (np. z łyżki drewnianej) robimy niewielkie wgłębienie - zdjęcie pomocnicze powyżej. W każdy otwór wkładamy dżem malinowy (około 1/2 małej łyżeczki). Następnie na babeczki wyciskamy w kształcie stożka, masę migdałową. Tak przygotowane babeczki wkładamy na 12 godzin (na całą noc) do lodówki.

Tuż przed podaniem zdobimy je srebrną perełką, którą kładziemy na szczycie stożka powstałego z masy.

Smacznego


Data publikacji: 24/03/2014


comments powered by Disqus