Mazurek z kajmakiem i białą czekoladą
Polecam pełen słodyczy mazurek. Kruchy spód, kajmak, suszona żurawina, biała czekolada i kolorowe kwiaty z masy marcepanowej. Nic dodać i nic ująć.





Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem nagrzewamy dobrze piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 1 żółtko
- 1 białko
- 100 g masła lub dobrej margaryny
- 70 g cukru pudru
- 3 duże łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mąki
Białko przekładamy do niewielkiej miseczki i delikatnie je podbijamy.
Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W mące robimy wgłębienie do, którego wlewamy śmietanę, żółtko, cukier a następnie tłuszcz. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. 2/3 ciasta podsypujemy mąką i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 20 cm x27 cm. Rozwałkowany płat ciasta podsypujemy mąka i zwijamy na wałek. Następnie rozkładamy je na blaszce do pieczenia. Z 1/3 ciasta robimy cztery wałki o długości 35 cm i cztery wałki o długości 25 cm. Z wałków zaplatamy warkocze (z dwóch wałków krótszych i dwóch wałków dłuższych). Warkocze nakładamy na rozwałkowane i umieszczone w blaszce ciasto. Warkocze smarujemy białkiem.
Ciasto pieczemy w 180-190 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu wykładamy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Dodatkowo:
- 300 g masy kajmakowej o smaku czekoladowym
- 200 g białej czekolady
- 7 łyżek mleka
- 200 g suszonej żurawiny
- 1/2 łyżeczki suszonego, kolorowego ananasa
Masę kajmakową (puszkę) umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej.
Białą czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy ja do niewielkiego rondelka. Dodajemy mleko i na bardzo małym ogniu łączymy składniki. Czynność tą najlepiej wykonać gdy masę kajmakową mamy przykrytą suszoną żurawiną, gdyż czekolada bardzo szybko zastyga.
Masa marcepanowa:
- 250 g płatków migdałowych
- 125 g cukru pudru
- 1/2 kieliszka amaretto
- 25 ml wody
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru kryształu
- kilka kryształków różnych barwników spożywczych
Płatki migdałowe mielimy na pył w młynku do kawy.
Wodę wlewamy do rondelka i dodajemy do niej miód oraz 2 łyżki cukru kryształu. Składniki podgrzewamy na małym ogniu przez 3-5 minut.
Zmielone migdały łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy płyn oraz alkohol. Składniki ucieramy ze sobą tak długo aż się połączą. Masę dzielimy na 4 części. Każdą część barwimy za pomocą różnego barwnika spożywczego. Powstałą masę marcepanową wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Jeśli masa jest za rzadka ( a nie powinna) dodajemy więcej cukru pudru.
Następnie z masy formujemy płatki kwiatów i listki.
Wykonanie:
Na zimne, upieczone ciasto wylewamy masę kajmakową. Masę równomiernie rozkładamy na cieście. Kajmak przykrywamy suszoną żurawiną. Na żurawinę wylewamy roztopioną białą czekoladę. Na tak przygotowanym mazurku układamy kwiaty z marcepanu. Ciasto odstawiamy na około godzinę do lodówki a następnie podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 16/03/2013
comments powered by Disqus