Mazurek z kajmakiem i białą czekoladą

Polecam pełen słodyczy mazurek. Kruchy spód, kajmak, suszona żurawina, biała czekolada i kolorowe kwiaty z masy marcepanowej. Nic dodać i nic ująć.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem nagrzewamy dobrze piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 1 żółtko
  • 1 białko
  • 100 g masła lub dobrej margaryny
  • 70 g cukru pudru
  • 3 duże łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g mąki

Białko przekładamy do niewielkiej miseczki i delikatnie je podbijamy.

Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W mące robimy wgłębienie do, którego wlewamy śmietanę, żółtko, cukier a następnie tłuszcz. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. 2/3 ciasta podsypujemy mąką i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 20 cm x27 cm. Rozwałkowany płat ciasta podsypujemy mąka i zwijamy na wałek. Następnie rozkładamy je na blaszce do pieczenia. Z 1/3 ciasta robimy cztery wałki o długości 35 cm i cztery wałki o długości 25 cm. Z wałków zaplatamy warkocze (z dwóch wałków krótszych i dwóch wałków dłuższych). Warkocze nakładamy na rozwałkowane i umieszczone w blaszce ciasto. Warkocze smarujemy białkiem.

Ciasto pieczemy w 180-190 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu wykładamy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.


Dodatkowo:
  • 300 g masy kajmakowej o smaku czekoladowym
  • 200 g białej czekolady
  • 7 łyżek mleka
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki suszonego, kolorowego ananasa

Masę kajmakową (puszkę) umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej.

Białą czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy ja do niewielkiego rondelka. Dodajemy mleko i na bardzo małym ogniu łączymy składniki. Czynność tą najlepiej wykonać gdy masę kajmakową mamy przykrytą suszoną żurawiną, gdyż czekolada bardzo szybko zastyga.


Masa marcepanowa:

  • 250 g płatków migdałowych
  • 125 g cukru pudru
  • 1/2 kieliszka amaretto
  • 25 ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • kilka kryształków różnych barwników spożywczych

Płatki migdałowe mielimy na pył w młynku do kawy.

Wodę wlewamy do rondelka i dodajemy do niej miód oraz 2 łyżki cukru kryształu. Składniki podgrzewamy na małym ogniu przez 3-5 minut.

Zmielone migdały łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy płyn oraz alkohol. Składniki ucieramy ze sobą tak długo aż się połączą. Masę dzielimy na 4 części. Każdą część barwimy za pomocą różnego barwnika spożywczego. Powstałą masę marcepanową wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Jeśli masa jest za rzadka ( a nie powinna) dodajemy więcej cukru pudru.

Następnie z masy formujemy płatki kwiatów i listki.


Wykonanie:

Na zimne, upieczone ciasto wylewamy masę kajmakową. Masę równomiernie rozkładamy na cieście. Kajmak przykrywamy suszoną żurawiną. Na żurawinę wylewamy roztopioną białą czekoladę. Na tak przygotowanym mazurku układamy kwiaty z marcepanu. Ciasto odstawiamy na około godzinę do lodówki a następnie podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/03/2013


comments powered by Disqus