Mazurek ucierany przełożony masą kisielową

Podstawa tego mazurka - ciasto , zawiera niesamowitą ilość przeróżnych bakali. Do tego niesamowita masa robiona z kisielu, zalana cienka warstwą lukru. A żeby było świątecznie to nie może na nim zabraknąć przeróżnych ozdób wielkanocnych wykonanych z marcepanu, żurawiny, sezamu, słoneczników, orzechu, moreli ........

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20cm x 27 cm.

Blaszkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem ciasta średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g mąki
  • 150 g margaryny
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mieszanki orzechów grubo posiekanych (włoskich, laskowych, nerkowca,migdałów)
  • 50 g rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 1 duże jabłko

Jabłko obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo, myjemy i kroimy w kostkę.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do nich 2 łyżki cukru pudru i dokładnie łączymy składniki.

Margarynę ucieramy z resztą cukru pudru na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy żółtka. Ucieramy. Następnie dodajemy przesiane mąki. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Do utartej masy dodajemy białka i delikatnie je ucieramy. Do gotowej masy dodajemy bakalie i jabłko. Ucieramy.

Surową masę przelewamy do blaszki. Ciasto pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 30 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy je do przestygnięcia.


Składniki na masę kisielową:
  • 250 ml owocu płynnego (soku z kompotu owocowego)
  • 1 opakowanie sypkiego kisielu
  • 50 g cukru kryształu
  • 200 g masła
  • 80 g cukru pudru

Do rondelka wlewamy sok i dodajemy do niego cukier kryształ. Rondelek wstawiamy na mały ogień. Składniki doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się płynu dodajemy kisiel. Mieszamy by składniki dobrze się połączyły. Powstały kisiel gotujemy jeszcze 2-3 minuty a następnie ściągamy z palnika. Kisiel przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Masło przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder. Składniki ucieramy/ miksujemy na puch.. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny kisiel. Ucieramy.


Składniki na lukier pomadkowy:
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • na końcu noża sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • tyle mleka by cukier przykryło

Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny oraz barwnik spożywczy i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.


Do ozdoby:
  • wiórki kokosowe
  • morele suszone
  • pestki z dyni
  • suszone śliwki
  • kolorowy suszony ananas
  • sezam
  • orzechy ziemne
  • orzechy laskowe
  • wiśnie kandyzowane
  • siemię lniane
  • suszona żurawina
  • sezam
  • kolorowe pisaki lukrowe
  • kuleczki ryżowe oblane białą czekoladą ( z jogurtu)
  • 250 g marcepanu

Marcepan należy rozwałkować na grubość 5-6 mm i za pomocą foremek do ciasta wycinamy wzory - baranka, zająca, babki, kurczaka, motyla (użyłam kolorowego marcepanku - przepis na marcepan pod tym linkiem www.ciasteczkowy-potwor.pl/masa-marcepanowa--2). Marcepanowe figurki zdobimy według uznania - różnymi bakaliami. Ja ozdobiłam:

  • baranka za pomocą białych kuleczek ryżowych oblanych białą czekoladą ( był to dodatek do jogurtu). Rogi zrobiłam z czekoladowego marcepanu
  • królika za pomocą - uszy to orzech laskowy , oczy to biały lukier i żurawina, pyszczek to lukier i suszony biały ananas jak i kokarda, spodnie wykonałam z pestek dyni a ich ramę z zielonego lukrowego pisaka
  • babkę za pomocą orzeszków ziemnych, które dodatkowo polałam białym lukrem
  • kurkę za pomocą połączonych ziaren siemienia lnianego i sezamu a oko z czekoladowej kuleczki ryżowej
  • motyla za pomocą kandyzowanych wiśni, zielonego suszonego ananasa, suszonej moreli, pestek słonecznika i pisaków lukrowych

Wykonanie:

Upieczone i zimne ciasto przecinamy poziomo , zachowując proporcję 2/3 do 1/3. Na grubszy blat ciasta ( 2/3) wykładamy 2/3 masy kisielowej. Masę równo rozprowadzamy po całym cieście. Masę przykrywamy pozostałą częścią ciasta , którą smarujemy pozostała częścią masy. Na tak przygotowane ciasto wylewamy lukier i dokładnie go rozprowadzamy po całym cieście , nie zapominając o brzegach. Brzegi ciasta oraz jego ramę (około 5 mm) obkładamy wiórkami kokosowymi. Ciasto dekorujemy bakaliami - tworzymy kwiaty z wiśni kandyzowanych, orzechów laskowych i suszonych moreli ( każdą morelę kroimy w trójkąty). W środki kwiatów wkładamy suszone śliwki, suszone kawałki ananasa, Płatki dla naszych kwiatów powstają z pestek dyni.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 30/03/2013


comments powered by Disqus