Mazurek pomarańczowy
Och to kruche ciasto po prostu poezja smaku, do tego ten domowy pomarańczowy farsz biała czekolada. Po prostu mniam.





Składniki na blaszkę 20x20 cm.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej/tortowej
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżka smalcu
- 1 całe, małe jajko
- 1 surowe żółtko
- 70 g kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną i dodajemy cukier, żółtko, jajko, smalec i śmietanę. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto wałkujemy na prostokąt o wielkości 20x20 cm i wykładamy nim wcześniej przygotowana blaszkę.
Surowe ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut aż ciasto ładnie się ze złoci (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Składniki na masę pomarańczową:
- 4 pomarańcze
- 1 cytryna
- 150 g cukru
- 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku pomarańczowym
Pomarańcze i cytrynę należy wyszorować w gorącej wodzie. Skórkę zetrzeć (bez białej, gorzkiej warstwy), a miąższ zmiksować. Skórkę, miąższ, cukier i sypką galaretkę przekładamy do rondla i przez około 30 minut podsmażamy (nie zapominamy o mieszaniu by masa nie przywarła do rondla). Kiedy nasza masa zgęstnieje ściągamy ją z palnika.
Dodatkowo:
- 70 g białej kuwertury
Kuwerturę rozpuszczamy według wskazówek na opakowaniu.
Wykonanie:
Na upieczone, przestudzone ciasto równomiernie rozkładamy masę pomarańczową. Ciasto z musem przekładamy na około 30 minut do lodówki. Następnie po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki zdobimy białą czekoladą.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 12/04/2017
comments powered by Disqus