Mazurek miodowy z masą grysikową

Życzę Wszystkim czytelnikom zdrowych, rodzinnych,spokojnych Świąt Wielkiej Nocy oraz mokrego dyngusa :-).

Ocena:
1 5

Składniki na blachę o wymiarach 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem należy wyłożyć papierem do pieczenia lub dobrze natłuścić np. margaryną i oprószyć świeżą bułką tartą.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto miodowe:
  • 4 szklanki mąki pszennej / tortowej typ 450
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g margaryny
  • 2 jajka
  • 4 łyżki płynnego miodu

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną i dodajemy do nich cukier puder, jajka, margarynę oraz miód. Wszystkie składniki siekamy nożem aż uzyskamy drobne grudki. Wtedy odkładamy nóż i szybko zarabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii, dzielimy na dwie równe części i wałkujemy na dwa prostokąty wielkości naszych form do pieczenia (20 x 30 cm).

Oba placki (w osobnych formach) pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasta wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę grysikową:
  • 6 łyżek kaszy manny (grysiku)
  • 1/2 szklanka cukru kryształu
  • 600 ml mleka
  • 250 g miękkiego masła

Mleko wlewamy do rondla i wsypujemy do niego cukier kryształ. Rondel ze składnikami kładziemy na palniku i doprowadzamy do zagotowania mleka. Do gotującego się płynu wsypujemy kasze mannę i energicznie mieszamy by nie powstały nam grudki. Grysik gotujemy 5-6 minut. Ugotowana kasze ściągamy z palnika, przykrywamy folia spożywczą (lub talerzykiem) i pozostawiamy do przestygnięcia.

Masło przekładamy do makutry i ucieramy go na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy zimny grysik i rozcieramy dokładnie składniki do momentu ich całkowitego połączenia się.


Składniki na masę marcepanową :
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g zmielonych na pył migdałów ( płatków migdałowych)
  • 4 łyżki amaretto

Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.


Do ozdoby:
  • 200 g białej czekolady
  • migdały
  • orzechy nerkowca
  • kolorowy ananas kandyzowany w listkach
  • pisaki lukrowe/ cukrowe czerwone, żółte, białe, zielone
  • kolorowe groszki
  • posypka cukrowa *

Masę marcepanową wałkujemy między dwoma płatami papieru do pieczenia, na grubość 5-6 mm. Z marcepanu, za pomocą foremki wycinamy zajączki, króliczki - 6 sztuk. Marcepanowe zajączki, króliczki zdobimy za pomocą pisaków i kandyzowanych owoców, posypek itp. - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Białą czekoladę łamiemy na małe kawałeczki, umieszczamy ją w niewielkiej szklanej/ metalowej miseczce. Miseczkę zanurzamy we wrzącej wodzie i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę.

Czekoladę rozpuszczamy gdy nasze ciasto jest już przełożone masą grysikową i gotowe do zdobienia.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone blaty ciasta miodowego przekładamy masa grysikową. Z wierzchu polewamy je biała czekoladą i zanim zastygnie zdobimy ciasto naszymi marcepanowymi króliczkami, zajączkami, owocami kandyzowanymi - tworząc kwiaty. Za pomocą orzechów nerkowca robimy ramkę - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 03/04/2015


comments powered by Disqus