Mazurek makowy z marcepanem i bakaliami

Ach te mazurki....

Ocena:
1 5

Składniki na blachę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 200 g masła lub dobrej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 surowe żółtka
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy margarynę, żółtka, kwaśną śmietanę i cukier puder. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż powoli zaczną się nam łączyć. Następnie odkładamy nóż i szybko zarabiamy ciasto w kulę. Ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 1-2 godzin do lodówki by stwardniało.


Składniki na masę makową z puszki:
  • 900 g masy makowej z puszki
  • 65 g masła
  • 130 g płynnego miodu
  • 1 surowe jajko (wielkość L)
  • 100 g rodzynek
  • 100 orzechów włoskich
  • 100 g suszonego, kolorowego ananasa lub papai

Na patelnie przekładamy masło, miód i doprowadzamy do ich rozpuszczenia i połączenia się ( patelnie kładziemy na średni palnik, zapalamy). Do powstałego płynu dodajemy mak z puszki i przesmażamy go od 15-20 minut. Przesmażony mak ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestudzenia. Do zimnego maku wbijamy całe jajko i energicznie mieszamy by dobrze się nam połączyły składniki. Na sam koniec masę makową uzupełniamy bakaliami - dodajemy rodzynki, papaję i orzechy włoskie.


Składniki na masę marcepanową :
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g zmielonych na pył migdałów ( płatków migdałowych)
  • 1/4 szklanki amaretto

Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.


Do ozdoby:
  • 100 g białej czekolady
  • 6 łyżek mleka
  • 40 g miękkiego masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • około 2 szklanek mieszanki bakaliowej ( posiekanych orzechów laskowych, włoskich, migdałów, owoców Goji, suszonego, kolorowego ananasa, rodzynek, itp.)
  • 10 kulek czekoladowych

Kulki ( jajka) czekoladowe przecinamy na pół.

Do niewielkiego rondelka wkładamy posiekaną drobno biała czekoladę, 3 łyżki mleka oraz 20 g masła. Rondelek ze składnikami kładziemy na najmniejszym palniku i na małym płomieniu rozpuszczamy składniki. Roztapiające się produkty mieszamy. Powstała polewę z białej czekolady ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestudzenia.

Do osobnego małego rondelka wkładamy również drobno posiekaną czarna czekoladę, kakao, 3 łyżki mleka, 20 g masła i na małym płomieniu doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia się w jednolitą masę składników. Rondelek z czekoladową polewą ściągamy z palnika.

Uwaga obie polewy przygotowujemy dopiero gdy mamy już upieczone i przestudzone ciasto.


Wykonanie:

Po upływie 2-3 godziny surowe ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy, wałkujemy je na wymiar blaszki - 20x 27 cm ( ja bezpośrednio rozwałkowałam ciasto w blaszce). Na surowe ciasto wykładamy przestudzona masę makową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170-180 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Masę marcepanową wykładamy z lodówki, a następnie wałkujemy je między dwoma płatami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach 20x27 cm. Rozwałkowany marcepan delikatnie zwijamy na wałek - dzięki temu łatwiej będzie nam przenieść marcepan na przestudzona masę makową. Rozwinięty marcepan na upieczonej masie makowej dodatkowo zdobimy - wylewamy na nią letnią polewę czekoladową ( czarna) a na nią biała polewę czekoladową. Za pomocą dwóch złączonych wykałaczek mieszamy ze sobą obie polewy czekoladowe - zdjęcia pomocnicze powyżej. Tak przygotowane ciasto dodatkowo zdobimy bakaliami , z których tworzymy kratkę a na ich łączeniach układamy po połówce czekoladowej kulki.

Ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę by czekolada dobrze nam zastygła.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/04/2014


comments powered by Disqus