Mazurek kaimakowy

Pyszne kruche ciasto z dodatkiem mielonych migdałów, pokryte domowym kajmakiem i mnóstwem wszelakiego rodzaju bakalii. Pięknie się prezentuje na Wielkanocnym stole... Wesołego Alleluja.

Ocena:
1 5

Składniki na tartę o średnicy 28 cm.

Formę należy dobrze natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/ tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią formę a następnie oprószamy delikatnie mąką).

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g migdałów zmielonych
  • 150 g masła
  • 1 surowe jajko
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru pudru

Masło lub margarynę kroimy w kostkę.

Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, całe jajko, zmielone migdały oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 -5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Ciasto rozwijamy nad formą, dociskamy je do ścianek formy a nadmiar odcinamy. Ciasto dziurkujemy widelcem.

Surowe ciasto pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczone ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na domowy kaimak:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka płaska naturalnego kakao
  • laska wanilli

Mleko wlewamy do rondla i dodajemy do niego cukier oraz laskę wanilii. Rondel wstawiamy na palnik i na małym ogniu gotujemy go, stale mieszając. Gdy całość nabierze lekko kremowego koloru, a kropla spadająca z łyżki ciągnie za sobą cieniutką nitkę, dodajemy kakao oraz masło. Rondel ściągamy z palnika i chwilę jeszcze ucieramy składniki w nim. Nasza masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.


Dodatkowo:
  • 100 g białej polewy czekoladowej
  • 30 g ciemnej czekolady
  • obrane ze skórki migdały
  • czekoladowy królik
  • kolorowe marcepanowe kwiaty
  • owoce goji
  • pestki dyni, słonecznika
  • kandyzowana papaja
  • kandyzowany ananas
  • suszone morele
  • orzechy włoskie, laskowe
  • kolorowe m&m orzechowe

Białą polewę czekoladową przesypujemy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką a następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.

Ciemną czekoladę siekamy w drobne kawałki ,które przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie wlała się nam do czekolady) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Nie zapominamy o jej mieszaniu.


Wykonanie:

Na upieczone, przestudzone ciasto wykładamy i równomiernie rozkładamy masę kaimakową. Ciasto umieszczamy na 1-2 godzin w lodówce by masa zgęstniała. Następnie za pomocą białej czekolady wyciskamy rozetki na ramach kruchego ciasta. Za pomocą ciemnej czekolady rysujemy łodygi bazi, które zdobimy migdałami obranymi ze skórki. Dzięki owocom goji i pestek dyni robimy finezyjne gałązki, za pomocą wszelakiego rodzaju bakalii formujemy kwiaty, paprotki itp. - zdjęcia powyżej. W naszym finezyjnym ogrodzie umieszczamy czekoladowego zajączka oraz marcepanowe kwiaty.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 27/03/2018


comments powered by Disqus